Lenka

Značenje imena Lenka

Ime Lenka je žensko ime koje je nastalo od grčkog imena Helena, Helen. Nastalo od grčke riječi hēlios što znači sunce, sunčeva svjetlost ili sunčeva zraka. Ime predstavlja ženu nevjerovatne ljepote i blistavosti. Smatra se da je nastalo od milja od imena Elena.
Muški oblik ovog imena je Lenko.
Drugi oblici ovog imena su su imena: Eleni, Elen, Lenna, Lena, LenčeJelena, Jeka, Jelenica, Jelenka, Jecka, Jele, Eleonora, Elenora, Leonora, Nora.

Zanimljivo o imenu Lenka

Lenka je ime koje koje se pojavilo u moderno doba tako da nema baš puno stvari mada je iznenađujuće koje su to stvari. Zanimljivo je da ga možemo pronaći svugdje u svijetu u ovom obliku.
Posebno je i po tome što skoro pa svega ima po jedno.
Tako nailazimo na selo u Slovačkoj, rijeku u Rusij. Neizostavan je i svijet prirode gdje imamo vrstu inseka Lenka.<
Osim na svijetu ovo ime ide dalje i dalje pa tako postoji asteroid 10390 Lenka.
Vjerujemo da je ovo samo početak za ovo neobično jako ime koje odiše orginalnošću.

Porijeklo imena Lenka

Ime Lenka što se tiče našeg podneblja uglavnom se smatra izvedenicom ili umanjenicom imena Elena. Smatra se da je nastalo putanjom od imena Helena od kojeg je nastalo Elena i od milja Lenka.
Takvo njegovo porijeklo kaže da je od grčke riječi hēlios što znači svjetlost, sunčeva svjetlost. Ime predstavlja simbolično ženu nevjerovatne ljepote.
Manje zastupljena teorija kaže da je od imena Magdalena.
Ova teorija kaže da je nastalo od naziva za grčko nasalje Magdale koje se nalazi u Galileji. Simbolično to ime onda znači žena koja je čvrsta kao kula, kao toranj.
Ovo ime u svakom slučaju sinonim je za ljepotu i čvrstoću kao što kaže njegovo porijeklo.

Popularnost imena Lenka

Što se tiče popularnosti ovog imena i našeg teritorija definitvno je najzastupljenije u Srbij. Tamo kotira jako visoko, čak u top dvadeset imena. Neobično je što ga ne pronalazimo na top listama ove regije. Ovo podneblje manje više ima ista imena na top listama, međutim ovo ime odudara.
Ovo ime je od 2000.god se pojavilo na top listama i od tada samo ide uzlaznom putanjom. Pravilo je velike skokove u svojoj popularnosti tako da ga sada nalazimo na visokom 14 mjestu.
Evropska i svjetska top lista manje više može se pronaći i u ovom kao i u ostalim oblicima.
Kratko, jako i slatko ime je dobar izbor za ime vašeg djeteta.

Pjesme koje nose naziv Lenka:

Top liste za ime Lenka u Srbij:

 • 2016 ime Lenka broj 21 na top listama
 • 2017 ime Lenka broj 21 na top listama
 • 2018 ime Lenka broj 14 na top listama
 • 2019 ime Lenka broj 14 na top listama
 • 2020 ime Lenka broj 14 na top listama

Ime Lenka na drugim jezicima:

afričko američki Shelena, antički grčki Helena Helene, rumunjski Elaine, hrvatski Helena Elena, češki Helena Alena Lenka, danski Elin Helen Helena Elaina Ella Elle Ellie Elly Hellen Lainey Laney Lena Nell Nelle Nellie Nelly, engleski Ellen Helen Helena Elaina Elaine Ella Elle Ellie Elly Hellen Lainey Laney Lena Nell Nelle Nellie Nelly, estonski Elina Helena Jelena Leena, finski Eliina Elina Helena Ella Elli Heleena Heli Lenna Nelli, francuski Helene, gruzijski Elene, mađarski Helene, islandski Helena, irski Lean, latvijski Elina Helena Jelena, norveški Elin Helen Helena Helene Eli Eline Ella Lena Lene, poljski Helena Lena, portugalski Helena Lena, sardinski Elene, srbijanski Jelena Jela Jelica Jelka Elena Helena, slovenski Helena Jelena Alena Alenka Jelka, švedski Elin Elina Helen Helena Helene Ella Lena, ukrajinski Olena Lesya, velški Elen Elin

Poznate ličnosti sa imenom Lenka:

 • Lenka Dusilova (1975), češka muzičarka
 • Lenka Krilac (1986-…), australijska pjevačica i gumica
 • Lenka Krobotova (1977-…), češka glumica
 • Lenka Maruškova (1985-…), češka sportašica
 • Lenka Nemečkova (1976-…), češka teniserka
 • Lenka Patčinkova (1976-…), češka šahistica
 • Lenka Šindlerova (1964-…), češka džudistica
 • Lenka Vacvalova (1989-…), slovačka spisateljica

Povezano

Shares