Eleonora

Značenje imena Eleonora

Ime Eleonora je žensko ime koje je nastalo od grčkog imena Helena, Helen. Nastalo od grčke riječi hēlios što znači sunce, sunčeva svjetlost ili sunčeva zraka. Ime predstavlja ženu nevjerovatne ljepote i blistavosti. Skraćeni oblici ovog imena su Elenora i Leonora, Nora.
Drugi oblici ovog imena su su imena: Elena, Eleni, Elen, Lenna, Lena, Lenče, Lenka, Jelena, Jeka, Jelenica, Jelenka, Jecka, Jele.

Zanimljivo o imenu Eleonora

Eleonora je neobično i milozvučno ime koje krasi mnoge stvari, mjesta i još mnogo toga.

Grad u Zapadnoj Virdžinij nosi naziv Eleonora,  postoji i jezero u nacionalnom parku u Kalifornij.

Mnoge stvari su nosioci ovog imena, postoji više korporacija u Americi. Ime pronalazimo u željezničkoj industrij gdje se u periodu 1873 pa do 1881 skoro svaki teretni voz zvao Eleonora. Pored željezničke industrije ime je rasprostranjeno u pomorstvu, Eleonora brod u Američkoj mornarici (1917-1918) i Eleonora britanski vojni brod (1739-1742).

Istorija nam spomnje ovo ime još davne 1200, poznati prelaz Eleonora koji je dao sagraditi kralj Edvard u sjećanju na svoju ženu Eleonoru.

Moderno doba je obilježeno jednom tropskom olujom Eleonora kao i jednom trkačkom stazom koja je puštena u rad 1803.

Malo neobičan podatak u istorij kaže da je prvi ženski trkači konj nazvan Eleonora (1798-1824) osvojio Epson Derbi kup. Takođe postoji i asteroid Eleonora.

Porijeklo imena Eleonora

Postoji više tumačenja o porijeklu ovog imena. Jedno tumačenje kaže da je od imena Helena ,grčke riječi hēlios što znači sunce, sunčeva svjetlost ili sunčeva zraka. Postoje tumačenja da je od germanske riječi aldenor što znači stari sjever kao i tumačenje da je od grčke riječi eleos što znači milost, saosjećanje.

Smatra se da je prvi nosioc ovog imena bila Eleonora Akvitanska (1120-1204). Bila je kraljica Luja VII i potom kraljica Henrika II. U 12.vijeku smatrala se za najmoćnijom ženom u Europi. To je zasigurno donijelo toliku popularnost imenu.

Popularnost imena Eleonora

Iako je ima jako staro i datira iz srednjeg vijeka bilo je popularno i u moderno doba. U peridou 1910-1920 nalazilo se na svim top listama čak na viokom 25 mjestu. u Periodu 1970-ih popularnost mu opada ali i dalje se može naći na top listama. Zanimljivo je da dolaskom savremenog doba od 2010 popularnost raste u odnosu na vrijeme prije.

Glavno obilježje imena Eleonora jeste saosjećajnost, plemenitost, dobrota i milostivost.

Na našim top listama ime Eleonora nećemo naći među prvih 100 ali izvedenice tog imena pune sve top liste. Zemlje kao što su Rusija, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Sjeverna Amerika su mjesta gdje ime Eleonora se nalazi u prvih sto imena.

Knjige koje nose naziv Eleonora:

 • Eleonora (1845), knjiga Edgar Alan Poe
 • Eleonora (1973), biografija Eelonore Roosevelt
 • Eleonora (1900), novela Mary Augusta Word
 • Moja godina sa Eleonorom (2012), knjiga Noelle Hancock

Filmovi koji nose naziv Eleonora:

Serije koje nose naziv Eleonora:

Pjesme koje nose naziv Eleonora:

Ime Eleonora na drugim jezicima:

bugarski Eleonora, danski Eleonora Elinor Ella Nora, nizozemski Elenora Ellen Noor Noortje Nora, finski Eleonora Ella Elli Nelli Noora, francuski Eleonore, germanski Eleonora Eleonore Lore Leonore Nora, grčki Eleonora, mađarski Eleonora Nora, italijanski Eleonora Leonora Lora Lorita Nora Norina, latvijski Eleonor Nora, limburški Noor Noortje, norveški Eleonora Ellinor Ella Nora, romanski Alienor, poljski Eleonora, portugalski Leonor, ruski Eeleonora Nelli, škotski Eilionoir Eilidh, španski Leonor, švedski Eleonor Eleonora Ellinor Ella Nora, ukrajinski Eleonora

Poznate ličnosti sa imenom Eleonora:

 • Eleonora Ulrika of Sweden (1719-1720), kraljica Švedske
 • Eleonora, supruga monaha iz 17 vijeka
 • Eleonora Catherine of Zweibrucken, švedska princeza
 • Eleonora Dziekiewicz (1978-…), poljska odbojkašica
 • Eleonora van Djik (1987-…), danska biciklistkinja
 • Eleonora Gonzada (1630-1686), kaljica pokrajine Mauta u Italij
 • Eleonora Denuelle (1787-1868), ljubavnica Napoleona
 • Eleonora of Savoy (1728-1781), princeza u Italij
 • Eleonora di Garzia di Toledo (1553-1576), kćerka markiza od Fjorence
 • Eleonora de Cisreros (1878-1934), američka operna pjevačica
 • Eleonora Aleksevna Romanova (1998-…), ruska ritmička gimnastičarka
 • Eleonora Charlotta d'Albedyhll (1770-1835), švedska vojvotkinja

Povezano

Shares