Asja

Značenje imena Asja

Asja je žensko ime izvorno arapski  آسِيَة  što znači doktorica, liječnica.
Drugi oblici ovog imena su Asia, Asija, Asya, Sija, Asije.
Muški oblik ovog imena je Asjo.

Zanimljivo o imenu Asja

Ime Asja je moderno ime koje je doživjelo vrtoglavi uspijeh kako kod nas tako i u bliskim zemljama. Ono ulazi u onu kategoriju višeznačnih imena, imena sa više tumačenja.

Kako je ime relativno novo, milozvučno i moderno ne postoji baš mnogo stvari koje ih krase. Kao i sve neke su lijepe a neke i ružne kao Asja švedska letjelica lakih bombi. Nama blizu imamo vodotok u Makedoniji, a dosta dalje od nas nalazimo Asju oblast u Rusij, za nijansu dalje u svemiru nalazimo asterodi 18343 Asja.

Ime Asja je kratko, jednostavno, lako za izgovor i ugodnog prizvuka, zastupljeno u svim religijama i podnebljima, jedinstveno za sve.

Porijeklo imena Asja

Zaista ulazi u imena sa mnogobrojnim tumačenjima. Neka od tumačenja kažu da je od arapske riječi آسیة – āsiya i znači osoba koja pruža utjehu ili da je od arapske riječi أَسَى – asā što znači tuga, gorčina. Sveprihvaćeno tumačenje kaže da je od perzijske riječi آسیه  – a:sie što predstavlja liječnicu, doktoricu. Pored te dvije defnicija postoje i one koje kažu da je od grčke riječi Ἀσία-Asija što je naziv za kontinent Aziju nastalo od perzisjke riječi asu što znači istok u smislu izlazeće sunce.

Pored svih tih tumačenja postoji i ono koje kaže da je od imena Anastasia, nastalo prema grčkoj riječi anastasis što znači uskrsnuće, u smislu ona koja je uskrsnula.

Posmatrajući izvorno ime u islamu Asja je bila jedna od četiri najviše cjenje žene, žene kojima je osiguran dženet (raj). Prema prvim tumačenjima ona je bila žena farona. Faraon kada je čuo proročanstvo da će ga muško dijete svrgnuti sa prijestolja naredio je da se sva muška djeca pobiju međutim Musu ili prema hrišćanstvu Mojsiju majka je u košari pustila niz rijeku, Asja ga je našla i odgojila kao svog. Upravo to dijete je svrgnulo faraona, kao poslanik Musa ili Mojsije.

Popularnost imena Asja

Popularnost imena Asja posebno u savremenom dobu je primjetna. Iako se ne nalazi na top listama Hrvatske, Srbije roditelji ga daju djeci u kontekstu porijekla imena Anastasia.U Bih ime je jako popularno što vidimo kako kotira na top listama. Ime se takođe može naći kako na evropskim tako i na svjetskim top listama. Njegove modifikacije, duži ili skaćeni oblici kao i izvedenice takođe pune sve top liste.

Top liste za ime Asja u FBih:

 • 2016 ime Asja broj 7 na top listama
 • 2017 ime Asja broj 4 na top listama
 • 2018 ime Asja broj 4 na top listama
 • 2019 ime Asja broj 4 na top listama

Filmovi koji nose naziv Asja:

Pjesme koje nose naziv Asja:

Knjige koje nose naziv Asja:

 • Asja ( 1858), knjiga Ivana Sergejeviča Turgenjeva
 • Asja (1991), knjiga Micchaela Ignatieffa

Poznate ličnosti sa imenom Asja:

 • Asja Kisić (1914-1996), jugoslovenska i hrvatska glumica.
 • Asja Jovanović (1956-…) hrvatska televizijska i filmska glumica srpskog porijekla
 • Asja Lacias (1991-1979), litvanska glumica
 • Asja Paladin (1994-…), italijanska biciklistkinja
 • Asja Maregoto (1997-…), italijanska veslačica
 • Asja Hrvatin (1997-…), slovenska spisateljica i istraživačica
 • Asja Nina Kovačev (1957-…), slovenski sociolog

Povezano

Shares