Asija

Značenje imena Asija

Asija je žensko ime izvorno arapski  آسِيَة što znači doktorica, liječnica.
Drugi oblici ovog imena su Asia, Asja, Asya, Sija, Asije.
Muški oblik ovog imena je Asijo.

Zanimljivo o imenu Asija

Ime Asija je moderno a staro ime koje je doživjelo vrtoglavi uspijeh kako kod nas tako i u bliskim zemljama. Ono ulazi u onu kategoriju višeznačnih imena, imena sa više tumačenja.
Zanimljivost vezana za ovo ime je i ta da u Indij mnogi muškarci nose ima Asija.
Ne postoji baš mnogo stvari i mjesta koje krase ovo ime. Zasigurno je puno hotela, motela, frizera, ugostiteljskih objekata… Treba napomenuti jedan neobičan grad Asija u Japanu.
Ime Asija je jednostavno, lako za izgovor i ugodnog prizvuka, zastupljeno u svim religijama i podnebljima, jedinstveno za sve.

Porijeklo imena Asija

Zaista ulazi u imena sa mnogobrojnim tumačenjima. Neka od tumačenja kažu da je od arapske riječi آسیة – āsiya i znači osoba koja pruža utjehu ili da je od arapske riječi أَسَى – asā što znači tuga, gorčina. Sveprihvaćeno tumačenje kaže da je od perzijske riječi آسیه  – a:sie što predstavlja liječnicu, doktoricu. Pored te dvije defnicija postoje i one koje kažu da je od grčke riječi Ἀσία-Asija što je naziv za kontinent Aziju nastalo od perzisjke riječi asu što znači istok u smislu izlazeće sunce.
Pored svih tih tumačenja postoji i ono koje kaže da je od imena Anastasia, nastalo prema grčkoj riječi anastasis što znači uskrsnuće, u smislu ona koja je uskrsnula.
Posmatrajući izvorno ime u islamu Asija je bila jedna od četiri najviše cjenje žene, žene kojima je osiguran dženet (raj). Prema prvim tumačenjima ona je bila žena farona. Faraon kada je čuo proročanstvo da će ga muško dijete svrgnuti sa prijestolja naredio je da se sva muška djeca pobiju međutim Musu ili prema hrišćanstvu Mojsiju majka je u košari pustila niz rijeku, Asija ga je našla i odgojila kao svog. Upravo to dijete je svrgnulo faraona, kao poslanik Musa ili Mojsije.

Popularnost imena Asija

Popularnost imena Asija posebno u savremenom dobu je primjetna. Iako se ne nalazi na top listama Hrvatske, Srbije roditelji ga daju djeci u kontekstu porijekla imena Anastasia.U Bih ime je jako popularno što vidimo kako kotira na top listama. Ime se takođe može naći kako na evropskim tako i na svjetskim top listama. Njegove modifikacije, duži ili skaćeni oblici kao i izvedenice takođe pune sve top liste.

Top liste za ime Asija u FBih:

  • 2016 ime Asija broj 54 na top listama
  • 2017 ime Asija broj 53 na top listama
  • 2018 ime Asija broj 58 na top listama
  • 2019 ime Asija broj 57 na top listama
  • 2020 ime Asija broj 56 na top listama

Poznate ličnosti sa imenom Asija:

  • Asija Kunica, američki biolog
  • Asija Navdeep (1977-…), indijski biolog
  • Asija Zaciragić (1976-…), bosanskohrecegovački psiholog

Povezano

Shares