Anastasia

Značenje imena Anastasia

Anastasia je žensko ime. Grčkog je porijekla. Nastalo je prema grčkoj riječi ἀνάστασις anastasis što znači uskrsnuće. Nastalo je spajanjem dvije riječi ἀνά ana što znači gore i riječi στάσις stasis što znači stajanje.
Muški oblik ovog imena je Anastasio.
Drugi oblici ovog imena su: Anastasija, Staša, Stošija, Anastazia ,Anastazija, Nastasia, Nastasja, Nastja, Nastasija, Nastija.

Zanimljivo o imenu Anastasia

Za ovo ime se vežu mnoge, mnoge stvari i nemoguće je sve pobrojati pa ćemo navesti samo neke.
Ovo ime predstavlja Božiju čistoću i uskrsnuće.
Na našim područjima najviše ga pronalazimo u Srbiji i RSBih gdje postoji jako velik broj hotela, motela, frizera, kozmetičkih salona… Postoje čak i naselja, mjesta i sela kao i crkve Svete Anastasie.
U svijetu takođe postoji i prezime Anastasia.
Veliki je broj opera i baleta koje krase ovo ime kao i jako veliki broj ostrva diljem svijeta. Pronalazimo ga i u velikom broju brodova i aviona. Postoji čak i makedonska grupa.
Osim što ga pronalazimo na svijetu može se naći čak i u svemiru. Postoji malo tijelo 824 Anastasia koje kruži u orbiti oko Sunca.
Ovo ime je unikatno, jako, neobično, staro a opet moderno i odličan je izbor za ime vašeg djeteta.

Porijeklo imena Anastasia

Ovo ime je jako staro. Jedno je od rijetkih imena koje nema raznorazna tumačenja. Ovo ime ima samo jedno tumačenje, jedno ali vrijedno.
Osnovno značenje imena je prema grčkoj riječi ἀνάστασις anastasis što znači uskrsnuće. Nastalo je spajanjem dvije riječi ἀνά ana što znači gore i riječi στάσις stasis što znači stajanje.
Ime se drži jako stare tradicije da se obično daje djeci oko Uskrsa kao simbol zdravlja i dugovječnosti, pobjede života nad smrti.
Iako je jako, jako staro u savremeno doba je oživjelo i danas možete sresti mnoge djevojčice koje nose ovo ime.
Istorijski gledano njegova pojava i popularnost kreću u četvrtom vijeku. Dešavao se veliki progon hrišćanskog svijeta za vrijeme cara Dioklecijana. Sveta Anastasia je bila iscjeliteljka i zaštitnica napitaka. Bila je poznata po tome što je vjernike štitila od otrova.
Savremeno doba donosi mnoge glumice, pjevačice, balerine i kraljevske ličnosti. O ovom imenu samo se vežu mile i pozitivne stvari.

Popularnost imena Anastasia

Da li je moguće da ne znate bar jednu Anastasiu?! Ovo ime je u savremeno doba doživjelo vrtoglavi uspjeh i njegova popularnost samo raste sve više i više.
Ime Anstasia je što se tiče popularnosti nekako u zlatnoj sredini. Nalazi se na top listi RSBih gdje se pojavljuje u top prvih deset imena. Zatim slijedi Srbija gdje se nalazi u prvih trideset imena dok u Hrvatskoj i u FBih ne bilježi toliku popularnost.
Što se tiče Amerike ili Evropskog kontinenta ime Anastasia takođe je enormno popularno.
Definitivo veliku popularnost nalazimo u Ukrajini, Rusiji.
Ovo ime na scenu stupa od 1900. Tada je bilo umjereno popularno, zatim je popularnost samo rasla. Najviše ga pronalazimo u Gruzij i Moldaviji.
Ime je jednostavno, milozvučno, i savršen je izbor za ime vašeg djeteta.

Pjesme koje nose naziv Anastasia:

Filmovi koji nose naziv Anastasia:

TV serije koje nose naziv Anastasia:

Ime Anastasia na drugim jezicima:

bugarski Anastasiya Asya, češki Anastazie, francuski Anastasie, hrvatski Anastazija Staša Stošija, latvijski Anastasija, litvanski Anastasija, mađarski Anastazia, makedonski Anastasija, poljski Anastazja Stasia, portugalski Anastacia, srpski Anastasija Staša, slovački Anastazia, slovenski Anastazija Nastja Staša

Poznate ličnosti sa imenom Anastasia:

  • Anastasia Avramidou (2000-…), grčka šahistkinja
  • Anastasia Bachnska (2003-…), ukrajinska gimnastičarka
  • Anastasia Bitsenko (1875-1938), ruska revolucionarka
  • Anastasia Gorbenko (2003-…), izraelska olimpijska plivačica
  • Anastasia Lapsui (1944-…), ruska scenaristica
  • Anastasia Melnichenko (1984-…), ukrajinska aktivistkinja
  • Anastasia Munoz (1984-…), američka glasovna glumica
  • Anastasia Prikhodko (1987-…), ukrajinska folk pjevačica
  • Anastasia Sinitsyna (1983-…), ruska odbojkašica
  • Anastasia Yankova (1991-…), ruska takmičarka u borilačkim vještinama

Povezano

Shares