Elvir

Značenje imena Elvir

Elvir je muško ime nepotvrđena porijekla. Postoji više tumačenja za ovo ime. Najrasprostranjenije tumačenje kaže da je španjolskog porijekla i znači zaštitnik, “onaj koji čuva”. Najverovatnije nastalo spajanjem riječi alo što znči sve i riječi wards što znači čuvanje. Drugo tumačenje kaže da je od izraza alwara i znači “onaj kojem se može vjerovati”.
Postoji čak i tumačenje da je arapskog porijekla i znači “onaj koji je bijel”, u prenesom značenju “onaj koji je čist”.
Ženski oblik ovog imena Elvira.
Iz ovog imena izvedeno je ime Alvir.

Zanimljivo o imenu Elvir

Za ovo ime ustaljena je tvrdnja da je od imena Elvira. U muškom obliku nećete pronaći mnoge stvari koje krase ovo ime. Na našem teritoriju i imamo hotela, motela, frizera… međutim dalje baš i ne.
Ovo ime odlikuje se snažnom ličnošću, snažnim karakterom.

Porijeklo imena Elvir

Uvijek je teško odrediti koje je porijeklo imena a da ono bude tačno. Međutim za ovo ime i nije teško. Prvi put se spominje tokom petog vijeka kod nomdskog pelemna Vizigoti. Pojavilo se u obliku Elvira.
Vizigoti kao nomadska plemena bili su osvajači, oni su skupina germanskih naroda. Iz toga se razvilo tumačenje da je nastalo prema germanskim riječima al što znači sve i riječi wer što znači istinito. U prenesenom značenju ime predstavlja istinitost, otkrovenje.
U tom periodu mnoge vizigotske princeze i kraljice su se nazivale Elvira. Postalo je planetarno popularno pojavljivanjem filma Elvira-kraljica tame. Tada je to ime postalo simbol mističnosti, tame.

Popularnost imena Elvir

Ime Elvir u starije doba daleko je bilo popularnije nego danas. I ovo ime kao i ostala starija imena polako padaju u zaborav.
Što se tiče naše teritorije najpopularnije je u FBih. Na ostalim mjestima nećemo ga pronaći na top listama. Ženski oblik ovog imena mahom puni i domaće i inostrane top liste.
Najveću popularnost osim kod nas pronalazimo u Švedskoj i Norveškoj. U Americi je bilo zastupljeno tokom 19. vijeka međutim danas daleko slabije.

Ime Elvir na drugim jezicima:

antički germanski Allover, estonski Elvir, finski Elviir, francuski Elvir, latvijanski Elvir, poljski Elwir

Poznate ličnosti sa imenom Elvir

  • Elvir Baljić (1974-…), bosanskohercegovački fudbaler
  • Elvir Bolić (1971-…), bosanskohercegovački fudbaler
  • Elvir Čolić (1986-…), bosanskohercegovački fudbaler
  • Elvir Kafedžić (1982-…), bosanskohercegovački fudbaler
  • Elvir Krehmić (1973-…), bosanskohercegovački atletičar
  • Elvir Laković (1969-…), bosanskohercegovački pjevač
  • Elvir Omerbegović (1979-…), izdavač hip-hop muzike, vlasnik producentske kuće
  • Elvir Ovčina (1976-…), bosanskohercegovački košarkaš
  • Elvir Rahimić (1994-…), bosanskohercegovački fudbaler

Povezano

Shares