Teo

Značenje imena Teo

Teo je muško ime. Nastalo je od imena Teodor ili Doroteo. Izvorno je grčkog porijekla. Nastalo je od grčkih riječi θεός theos što znači Bog i riječi δῶρον doron što znači dar. Značenje imena je “božji dar”.
Ženski oblik ovog imena je Tea.
Drugi oblici ovog imena su: Tejo, Feodor, Fedor, Todor, Tiodor, Theo, Toda, Tode, Todo, Toško i Tošo.

Zanimljivo o imenu Teo

Na našim područjima ovo je ime relativno novo stoga kod nas nećete pronaći baš neke stvari osim u nazivima hotela, motela, restorana, barova, frizerskih salona…
Kroz istoriju poznato je najviše kod sportaša, nekako se najviše vezuje za te domene.
U svijetu je jako, jako puno stvari sa ovim imenom pa ćemo izdvojiti samo neke.
Najviše područja, naselja, naseobina pronalazimo u Španjolskoj, Litvaniji i Irskoj.
Takođe se trebaju navesti razni crtići kao i razne knjige i pjesmice koje krase ovo ime.
Osim na ovom svijetu pronalazimo ga i u svemiru, postoji asteroid Teo.
U jedinstvene stvari koje krase ovo ime takođe treba navesti da ovo ime mnogi pjevači, glumci i komičari koriste kao umjetničko ime. Dok je u svijetu definitvno najpopularnije u Kini. Da li ste znali da je ovo ime u Kini jedno od najpopularnijih prezimena?!
Neobično, milozvučno ime koje predstavlja dar od Boga.

Porijeklo imena Teo

Ovo ime ima samo jedno značenje, jedno ali vrijedno. Ne spada u domen imena sa više značenja. Njegovo porijeklo kaže da je od grčkih riječi θεός theos što znači Bog i riječi δῶρον doron što znači dar. Značenje imena je “božji dar”.
Neki smatraju da je samostalno ime nastalo od grčkog izvorno thea što znači božanski.
Takođe postoji mali ogranak o ovom porijeklu imena koji kaže da je nastalo prema germanskoj riječi theudo što znači narod, ljudi.
Ime Teo spada u imena koja su nastala u moderno doba stoga nemaju veliku istoriju iza sebe. Pronalazimo ih u raznim domenima, na raznim mjestima i kod raznih ljudi.

Popularnost imena Teo

Ime Teo je  što se tiče popularnosti nekako u zlatnoj sredini. Nalazi se na polovici svih top lista u periodu od 2010 pa do 2021.
Što se tiče naših teritorija definitvno najveću popularnost ima na području Hrvatske gdje pojavljuje kao top ime. U ostalim zemljama našeg podneblja takođe se nalazi na svim top listama.
Što se tiče Amerike ili Evropskog kontinenta ime Tea u ovom obliku pronalazimo samo kod nas. Za njih se više vežu njegove raznorazne izvedenice kao što je ime Theo.
Ovo ime spada u domen modernih imena. Ono je novkonpovana tvorevina i od kada je nastalo postalo je jako popularno.
Roditelji vole kratka, slatka imena sigurno neće da pogriješe. Ime koje znači dar od Boga savršen je izbor za ime vašeg djeteta.

Top liste za ime Teo u Hrvatskoj:

  • 2019 ime Teo broj 27 na top listama
  • 2020 ime Teo  broj 16 na top listama

Top liste za ime Teo u FBih:

  • 2020 ime Teo broj 90 na top listama

Pjesme koje nose naziv Teo:

Filmovi koji nose naziv Teo:

Serije koje nose naziv Teo:

Ime Teo na drugim jezicima:

amharski Tewodoros, antički germanski Theobald Theudobald Baldo, antički grčki Theano Theodoros Thedorus, armenski Toros, bugarski Teodor Todor, češki Teodor Theodor, danski Theodor, engleski Theodore Ted Teddie Teddy Theo Theobald Tibby, finski Teuvo, francuski Theodore Thibaud Thibault Theo, germanski Theodor Theo, grčki Theano Theodoros, grčki mitološki Theano, holandski Thedoor Theodorus Boele Theo, latvijski Tedoros, limburški Thei, mađarski Tivadar Todor, makedonski Teodor Todor Toše Toshe, norveški Teodor Theodor, poljski Teodor, portugalski Teodoro Teo Teobaldo, rumunjski Teodor Tudor Theodor, ruski Feodor Fyodor Fedor Fedya, srbijanski Teodor Todor, slovački Teodor, švedski Theodor, ukrajinski Fedir

Poznate ličnosti sa imenom Teo:

  • Teo Čizmić (1971-…), profesionalni hrvatski košarkaški trener
  • Teo Georgiju (1991-…), švajcarsko-kanadski pijanista i glumac
  • Teo González (1964-…), španjolski slikar
  • Teo Kardum (1986-…), hrvatski fudbaler
  • Teo Macero (1925–2008), američki jazz muzičar
  • Teo Mamukari (1964-…), italijanski glumac i tv voditelj
  • Teo Puebla (1943-…), španjolski ilustrator

Povezano

Shares