Sebastijan

Značenje imena Sebastijan

Sebastijan je muško ime koje je grčkog porijekla. Nastalo prema grčkoj riječi σεβαστός sebastos što znači časni. Sebastos je bio maloazijski grad, u prenesenom smislu predstavlja čovjeka iz Sebaste. Značenje imena je častan, visok, vrijedan, carski.
Ženski oblik ovog imena je Sebastijana.
Drugi oblik ovog imena je Sebastian.
Iz ovog imena izvedena su imena Bastian i Boštjan.

Zanimljivo o imenu Sebastijan

Ovo je ime ono koje ulazi u kategoriju neobičnosti, starine, ali i savremenosti. Odoljevalo je zubu vremena dugi niz godina. A kako vrijeme odmiče njegova popularnost samo raste.
Tako je bar što se tiče našeg teritorija, a vjerujte i šire navesti razne hotele, motele, frizere, kozmetičare, kafiće koje krase ovo ime. U svijetu je poznat i jako veliki broj crkvi sa ovim imenom zbog raznih svetaca u istoriji.
Takođe u Australiji i Americi jako je velik broj naseobina i naselja sa ovim imenom.
Uvijek su zanimljive one jedne stvari. Da li ste znali da postoji francuski muzičar, američki reper kao i škotska indi grupa sa imenom Sebastijan?!
Više je knjiga i stripova kao i filmova i serija koje krase ovo ime.
Zasigurno da još ima jako mnogo stvari, a mi smo naveli samo one najzanimljivije.

Porijeklo imena Sebastijan

Ime Sebastijan je ime koje ima samo jedno tumačenje. Jedno ali vrijedno. Izvorno je nastalo prema grčkoj riječi σεβαστός sebastos što znači časni.
Smatra se da je krenulo u upotrebu od trećeg vijeka. Postalo je popularno po uzoru na svetca. Sveti Sebastijan je bio rimski vojnik. On se pridružio vojsci da pomaže ostalom kršćanskom narodu bez znanja drugih.  Kada su otkrili da je kršćanin svezan je za kolac i gađan strelicama od svojih kolega vojnika. To ga nije ubilo, sveta Irena Rimska ga je izlječila i poslala da upozori cara Dioklecijana, ali car ga je dao na smrt pretući.
Sveti Sebastijan je zaštinik sportaša i vojnika zbog svoje iznimne fizičke spreme i hrabrosti. Takođe se smatra i zaštitnkom od kuge jer je mnoge ljude izlječio. Njegova popularnost je vjerovatno i narasla jer su u doba kuge u svijetu mnogi davali djeci ime Sebastijan u nadi da će ih istoimeni svetac da zaštiti.
U svakom slučaju ime koje predstavlja hrabrost, spremnost, časnost sigurno će biti dobar izbor za ime vašeg djeteta.

Popularnost imena Sebastijan

Bez obzira što ovo ime nećemo pronaći na našim top listama ono je jako popualrno. U savremeno doba mlade majke sve više se odlučuju za ovo ime. Što se tiče Europe ime se nalazi na raznim top listama. Tako je visoko kotirano da smo i mi ostali fascinirani. Nalazi se u svim zemljama a navest ćemo one gdje kotira najviše.
Čile je najveći pobjednik jer tu je od 2007. god ime Sebastijan peto najpopularnije ime za dječake. Slijedi ga Norveška gdje je trinaesto najpopularnije ime. Što se tiče Skandinavije u Švedskoj je trideset osmo najpopularnije ime.
Malo više samo Engleska, tu je osamdeset šesto najpopularnije ime dok je u Americi devedeset osmo najpopularnije ime. U Australiji je ono pedeset deveto najpopularnije ime. Sa obzirom koji broj stanovnika broje navede zemlje ovi brojevi su fascinatni.
Njegova popularnost kako vrijeme odmiče samo ide uzlaznom putanjom.

Pjesme koje nose naziv Sebastijan

Ime Sebastijan na drugim jezicima:

hrvatski Sebastijan, holandski Sebastiaan Bas Bastiaan, francuski Sebastien Bastien, mađarski Sebesetyen Sebasztian, italijanski Sebastiano, portugalski Sebastiano, ruski Sevastian Sevastyan, slovenski Sebastijan Sebastjan Boštjan, srpski Sebastijan, španjolski Sebastian

Poznate ličnosti sa imenom Sebastijan:

  • Sebastijan Antić (1991-…), hrvatski fudbaler
  • Sebastijan Kavaca (1973-…), slovenački pozorišni i tv glumac
  • Sebastijan Miknić (1970-…), hrvatski mornar
  • Sebastijan Pečjak (1976-2012), slovenski igrač pikada
  • Sebastijan Pregelj (1970-…), slovenski pisac

Povezano

Shares