Sebastian

Značenje imena Sebastian

Sebastian je muško ime koje je grčkog porijekla. Nastalo prema grčkoj riječi σεβαστός sebastos što znači časni. Sebastos je bio maloazijski grad, u prenesenom smislu predstavlja čovjeka iz Sebaste. Značenje imena je častan, visok, vrijedan, carski.
Ženski oblik ovog imena je Sebastiana.
Drugi oblik ovog imena je Sebastijan.
Iz ovog imena izvedena su imena Bastian i Boštjan.

Zanimljivo o imenu Sebastian

Ovo je ime ono koje ulazi u kategoriju neobičnosti, starine, ali i savremenosti. Odoljevalo je zubu vremena dugi niz godina. A kako vrijeme odmiče njegova popularnost samo raste.
Tako je bar što se tiče našeg teritorija, a vjerujte i šire navesti razne hotele, motele, frizere, kozmetičare, kafiće koje krase ovo ime. U svijetu je poznat i jako veliki broj crkvi sa ovim imenom zbog raznih svetaca u istoriji.
Takođe u Australiji i Americi jako je velik broj naseobina i naselja sa ovim imenom.
Uvijek su zanimljive one jedne stvari. Da li ste znali da postoji francuski muzičar, američki reper kao i škotska indi grupa sa imenom Sebastian?!
Više je knjiga i stripova kao i filmova i serija koje krase ovo ime.
Zasigurno da još ima jako mnogo stvari, a mi smo naveli samo one najzanimljivije.

Porijeklo imena Sebastian

Ime Sebastian je ime koje ima samo jedno tumačenje. Jedno ali vrijedno. Izvorno je nastalo prema grčkoj riječi σεβαστός sebastos što znači časni.
Smatra se da je krenulo u upotrebu od trećeg vijeka. Postalo je popularno po uzoru na svetca. Sveti Sebastian je bio rimski vojnik. On se pridružio vojsci da pomaže ostalom kršćanskom narodu bez znanja drugih.  Kada su otkrili da je kršćanin svezan je za kolac i gađan strelicama od svojih kolega vojnika. To ga nije ubilo, sveta Irena Rimska ga je izlječila i poslala da upozori cara Dioklecijana, ali car ga je dao na smrt pretući.
Sveti Sebastian je zaštinik sportaša i vojnika zbog svoje iznimne fizičke spreme i hrabrosti. Takođe se smatra i zaštitnkom od kuge jer je mnoge ljude izlječio. Njegova populranost je vjerovatno i narasla jer su u doba kuge u svijetu mnogi davali djeci ime Sebastian u nadi da će ih istoimeni svetac da zaštiti.
U svakom slučaju ime koje predstavlja hrabrost, spremnost, časnost sigurno će biti dobar izbor za ime vašeg djeteta.

Popularnost imena Sebastian

Bez obzira što ovo ime nećemo pronaći na našim top listama ono je jako popualrno. U savremeno doba mlade majke sve više se odlučuju za ovo ime. Što se tiče Europe ime se nalazi na raznim top listama. Tako je visoko kotirano da smo i mi ostali fascinirani. Nalazi se u svim zemljama a navest ćemo one gdje kotira najviše.
Čile je najveći pobjednik jer tu je od 2007. god ime Sebastian peto najpopularnije ime za dječake. Slijedi ga Norveška gdje je trinaesto najpopularnije ime. Što se tiče Skandinavije u Švedskoj je trideset osmo najpopularnije ime.
Malo više samo Engleska, tu je osamdeset šesto najpopularnije ime dok je u Americi devedeset osmo najpopularnije ime. U Australiji je ono pedeset deveto najpopularnije ime. Sa obzirom koji broj stanovnika broje navede zemlje ovi brojevi su fascinatni.
Njegova popularnost kako vrijeme odmiče samo ide uzlaznom putanjom.

Pjesme koje nose naziv Sebastian

Filmovi koji nose naziv Sebastian:

Ime Sebastian na drugim jezicima:

hrvatski Sebastijan, holandski Sebastiaan Bas Bastiaan, francuski Sebastien Bastien, mađarski Sebesetyen Sebasztian, italijanski Sebastiano, portugalski Sebastiano, ruski Sevastian Sevastyan, slovenski Sebastijan Sebastjan Boštjan, srpski Sebastijan, španjolski Sebastian

Poznate ličnosti sa imenom Sebastian:

  • Sebastian Koch (1962-…), njemački glumac
  • Sebastian Kurz (1986-…), austrijski političar i kancelar
  • Sebastian Vettel (1986-…), njemački vozač formule
  • Sebastian Rulli (1975-…), meksičko-argentinski glumac
  • Sebastian Stan (1982-…), američki glumac

Povezano

Shares