Mihael

Značenje imena Mihael

Mihael je muško ime koje je izvedeno od imena Mihajlo. Hebrejskog je porijekla. Nastalo je prema hebrejskom izrazu מי כאל‎ mī kāʼēl što izvorno znači “Ko je sličan Elu?” Takođe na armenskom je ܡܝܟܐܝܠ Mīkhāʼēl miχaˈʔel. To je retoričko pitanje. Odgovor se uzima “sličan Bogu”, tako da se za značenje imena smatra “onaj koji je sličan Bogu”.
Iz ovog imena izvedena su imena: Miho, Mihan, Miha, Miko, Mikica, Miki, Mikan, Mikailo, Mika, Mijuško, Mijat, Mijalko, Mijailo, Mihaelo i Mihailo.

Zanimljivo o imenu Mihael

Za ovo ime se vežu drugačije stvari u odnosu na većinu imena. Ono je jako bitan dio katoličke vjere pa kao takvo najviše se vezuje u tom domenu.
Ovo ime predstavlja onoga koji je sličan Bogu.
Na našim područjima najviše ga pronalazimo u Hrvatskoj gdje postoji jako velik broj hotela, motela, frizera, kozmetičkih salona… Postoje čak i naselja, mjesta i sela kao i crkve Svetog Mihaela.
U svijetu posebno u Sloveniji ili Bugarskoj možete pronaći jako veliki broj instituta, školi i crkvi sa imenom Mihael.
Nosioci imena Mihael i kroz istoriju su bili veliki ljudi, veliki svetci tako da sigurmo nećete pogriješiti sa izborom ovog imena.

Porijeklo imena Mihael

Ovo ime ima samo jedno značenje, jedno ali vrijedno. Ne spada u domen imena sa više značenja. Nastalo je prema hebrejskom izrazu מי כאל‎ mī kāʼēl što izvorno znači “Ko je sličan Elu?” Takođe na armenskom je ܡܝܟܐܝܠ Mīkhāʼēl miχaˈʔel. To je retoričko pitanje. Odgovor se uzima “sličan Bogu”, tako da se za značenje imena smatra “onaj koji je sličan Bogu”.
Mihael prema hebrejskom מיכאל Mikha'el – „ko je kao Bog?“, prema arapskom ميخائيل Mihail, prema grčkom Μιχαήλ, prema latinskom Michael. Bio je arhanđeo, princ anđela, u jevrejskoj, hrišćanskoj i u islamu. Smatra se zapovjednikom nebeske vojske. Za Jevreje, arhanđel Mihael je zaštitnik Izraela i sinagoge. Hrišćanstvo ga smatra zaštitnim Sabornim crkvama i prvim od sedama Arhanđela, kao i pobjednika Lucifera i Satane.

Uvijek je fascinatno kada moderne modifikacije imena pune top liste i ne samo da pune već se nalaze pri samom vrhu. Iako dosta starije od tog vremena ovo ime je pak postalo planetarno popularno, naravno ako označavate onoga koji sliči Bogu kako da ne budete popularni…

Popularnost imena Mihael

Ovo ime u ovom obliku pronaći ćemo samo na našim teritorijama. Na našem podneblju najviše ga ima u Hrvatskoj gdje je ime i više nego popularno. U Srbiji i RSBih takođe ga nalazimo na top listama u prvih sto imena.
Pored nas veliku popularnost ovog imena pronalazio u Sloveniji. A što se tičeg našeg podneblja najveću popularnost je imalo u 20.vijeku.
U svijetu ime Michael od kojeg i jeste izvrno i ovo ime je toliko popularno da je fascinatno.
Ime Mihael zvuči i odiše nekom mistikom, neobičnošću. Zvuči inostrano a opet naše. Ime koje znači sličan Bogu je odličan izbor za ime vašeg djeteta.

Top liste za ime Mihael u Hrvatskoj:

 • 2019 ime Mihael broj 7 na top listama
 • 2020 ime Mihael  broj 12 na top listama

Top liste za ime Mihael u RSBih:

 • 2019 ime Mihael broj 71 na top listama
 • 2020 ime Mihael  broj 78 na top listama

Top liste za ime Mihael u FBih:

 • 2019 ime Mihael broj 71 na top listama
 • 2020 ime Mihael  broj 70 na top listama

Pjesme sa imenom Mihael:

Ime Mihael na drugim jezicima:

arapski Mikhail, baski Mikel Mitxel, bjeloruski Mikhail, biblijski Michael, biblijski grčki Michael Mikhael, biblijski hebrejski Mikhael, biblijski latinski Michael, bretonski Mikael, bugarski Mihail Mikhail Mincho Minko Misho, češki Michael Michal, danski Michael Mikael Mikkel, džordžijski Mikheil Misho, engleski Michael Micheal Mick Mickey Micky Mike Mikey, esperanto Mihaelo Mikelo Micjo, estonski Mihkel, farski Mikkjal, finski Mikael Mika Mikko Miska, francuski Michel Michael Mickael, germanski Micha Michael Michel Michi, grčki Michail Michalis Mihail Mihalis, havajski Mikala, hebrejski Mikhael, holandski Maikel Micheal Michael Michel Michiel Micha Mick, irski Micheal, italijanski Michele, latvijski Mihalis Mikelis, litvanski Myklas, katalonksi Miquel, korzijski Myghalm, mađarski Mihaly Miksa Misi, makedonski Mihail, maori Mikaere, norveški Michael Mikael Mikkel, poljski Michal, portugalski Miguel Micael Miguelito, rumunjski Mihail Mihaita, ruski Michail Mikhail Misha Mishka, sami Mihkkal, škotki Micheal Micheil, srbijanski Mihailo Mihajlo Mijo Mišo Miša Miško, slovački Michal, španjolski Maikel Miguel Miguelito, švedski Michael Mikael Micael, turski Mikail, ukrajinski Mikhailo Mykhaylo Mykhail

Poznate ličnosti sa imenom Mihael:

 • Mihael Ambrož (1808–1864), slovenski političar
 • Mihael Brejc (1947-…), slovenski političar
 • Mihael Kovačević (1988-…), švicarski fudbaler hrvatskog porijekla
 • Mihael Marjanović (1998-…), hrvatski muzičar
 • Mihael Mihalev (1990-…), bugarski fudbaler
 • Mihael Mikić (1980-…), hrvatski fudbaler
 • Mihael Milunović (1967-…), srpsko-hrvatski slikar
 • Mihael Pongračić (1993-…), hrvatski fudbaler
 • Mihael Rajić (1984-…), hrvatski fudbaler
 • Mihael Stroj (1803–1871), slovenski slikar
 • Mihael Vončina (1969-…), slovenski fudbaler
 • Mihael Zmajlović (1978-…), hrvatski ekonmista i političar
 • Mihael ‘Mikyx’ Mehle (1998-…), slovenski profesionalni igrač igrica

Povezano

Shares