Ajdin

Značenje imena Ajdin

Ajdin je muško ime. Nastalo je od turskog imena Aydin. Porijeklo vodi prema arapskom آیدین što znači jasnoća, svjetlina, obasjanost, čistina.
Ženski oblik ovog imena je Ajdina.
Drugi oblici ovog imena su: Hajdan, Hajdin, Adjo, Aydo, Ajden, Adyan, Adjan, Aydan, Ajdan i Ajdo.

Zanimljivo o imenu Ajdin

Ime Ajdin je ime koje se u savremenom dobu pojavilo na svim top listama i postalo jako popularno. Na na našem području nema baš puno stvari sa nazivom Ajdin ali u stranim zemljama ta brojka je velika.
Nećete naći jako puno stvari i mjesta koje krase ovo ime. Kod nas su mnogobrojni restorani i hoteli sa nazivom Ajdin kao i frizeri, kozmetičari, kafići… Velik broj toga ćemo pronaći i u Turskoj.
Najveći broj sela i oblasti sa ovim imenom pronalazimo u Turskoj. Kako ga nalazimo samo u nekim zemljama tako je i njegova popularnost i njegova rasprostranjenost daleko manja.
Takođe u svijetu postoji grad u Turskoj Ajdin. Pored toga u svijetu je rasprostranjeno prezime Aydin.
Ajdin, ime koje predstavlja čistinu.

Porijeklo imena Ajdin

Ime Ajdin ulazi u kategoriju najstarijih imena. Njegovo porijeklo je na neki način ustaljeno i jedinstveno. Ono kaže da je prema arapskom آیدین što znači jasnoća, čistina.
Postoje još neke tvrdnje koje se vežu za ovo ime. Jedna kaže da je arapskog porijekla i predstavlja prosvećenost. Druga tvrdnja takođe kaže da je arapskog porijekla i predstavlja obrazovanost.
Ako ujedinite sva tri navedena značenja uvidjet će te da ona znače potpuno isto. Prvo značenje je jasnoća, drugo značenje je posvećenost dok je treće  značenje obrazovanost. Ime Ajdin tako u prenesenom smislu predstavlja jasnu, prosvećenu, obrazovanu osobu.
Ovo je ime jako staro a opet odiše nekim novitetom i gracioznšću. Za naše teritorije bi se reklo čak i neobično. U svakom slučaju jedno zanimljivo i posebno ime sa kojim nećete pogriješiti.

Popularnost imena Ajdin

Ajdin je ime koje je u posljednoj decenij doživjelo vrtoglavu popularnost. Nalazimo ga u FBih među top dvadeset imena dok je u RSBih među top sto imena. Što se tiče Europe najzastupljenije je među ljudima u islamskim zajednicama.
U Americi je jako malo zastupljeno  a što se tiče Europe može se naći samo kod ljudi sa našeg podneblja koji žive tamo. U Turskoj oblik  Aydin je jako popularan.

Top liste za ime Ajdin u FBih:

 • 2019 ime Ajdin broj 15 na top listama
 • 2020 ime Ajdin  broj 19 na top listama

Poznate ličnosti sa imenom Ajdin:

 • Ajdin Hasić (2001-…), bosanskohercegovački fudbaler
 • Ajdin Hrustić (1996-…), australijski fudbaler
 • Ajdin Mujagić (1998-…), bosanskohercegovački fudbaler
 • Ajdin Nukić (1997-…), bosanskohercegovački fudbaler
 • Ajdin Penava (1997-…), bosanskohercegovački košarkaš
 • Ajdin Perviz (1997-…), švajcarski fudbaler
 • Ajdin Redžić (1986-…), slovenski fudbaler
 • Ajdin Reiz (1998-…), bosanskohercegovački bokser
 • Ajdin Zerić (1988-…), njemački fudbaler

Povezano

Shares