Lav

Značenje imena Lav

Lav je muško ime grčkog porijekla. Nastalo je od imena Leon. Izvorno je prema grčkoj riječi λέων leon što znači lav.
Drugi oblici ovog imena su: Leontije, Leo, Leontin i Leonel.

Zanimljivo o imenu Lav

Ime Lav je jedno od najzastupljenijih imena našeg podneblja i u pojedinim zemljama svijeta.
Na našim područjima kad kažete lav većina prvo pomisli na horskopski znak. U našem narodu ovo ime se smatra i simbolično i dosta ga roditelja daje djeci iz dva razloga. Danas primarno radi prijevremeno rođenih beba roditelji izaberu ime Lav kao simbol snage i izdržljivosti. U prijašnja vremena takođe se ovo ime davalo djeci da bi u budućnosti bila jaka i neustrašiva.
Inače pronaći će te ga na mnogim kafićima, restoranima, motelima, hotelima i frizerima. Kod nas vjerujte nema osobe da ne zna za pivo Lav koje dolazi iz Srbije.
Najfascinatnije vezano ovo za ime je to da ga čak ima i u svemiru. Postoji sazviježđe u obliku lava koje se i zove Lav. Prepoznato je još prije 4000 godina. Legenda kaže sljedeće:

Poput raznih zviježđa, i Lav se temelji na pustolovinama grčkih mitoloških junaka i Herkula, Zeusova sina. Nakon što ga je pomajka izludila, junak je u bijesu ubio svoje šestero djece. Kada se oporavio od privremenog ludila, Herkul je pokušao iskupiti svoje zločine. Dodjeljen je kralju Euristeju, koji mu je za pokojanje odredio niz zadataka.

Prvi zadatak je bio ubiti lava koji terorizira grad Nemeju. Kada je prvi put posjetio lavlju jazbinu, Herkul je shvatio da njegove strijele ne ubijaju lava. Drugi put je blokirao jedan od dva ulaza u radnu sobu i ušao naoružan velikom palicom, udario palicom lava i zadavio ga…

Porijeklo imena Lav

Ime Lav ulazi u onu kategoriju imena koje ima samo jedno tumačenje. Jedno ali vrijedno. Izvorno je prema grčkoj riječi λέων leon što znači lav.
U svijetu, posebno u Rusiji je jako rasprostranjeno u obliku Lev.
U ovom obliku najrasprostranjenije je na našim teritorijama. Ovo ime predstavlja lava. Lav, kao kralj životinja ili vrsta jako, jako velike mačke. Simbol je ne samo kod nas već svugdje, neustrašivosti, hrabrosti, veličine i snage.
Postoji tvrdnja koja kaže da je ovo ime jako staro. Smatra se da potiče još iz sanskrita, pripada hindu jezicima u Indiji. Prema toj tvrdnji jako je teško prevesti na naš jezik ime. Lav bi tada po značenju predstavljao kao trenutak, komadić, tren, dio.
Bez obzira kod nas sama riječ lav simboliše iznimnu veličinu i hrabrost.

Popularnost imena Lav

Bez sumnje ime Lav se nalazi na  svim svjetskim top listama i to jako visoko. Što se tičeg našeg teritorija najveću popularnost ima u Srbiji gdje se nalazi u top pedeset imena. Nećete ga pronaći u top sto imena u ostalim regijama ali je uvijek prisutno.
Ovo ime postaje popularno tek u savremenom dobu. Uvijek je bilo prisutno ali ne u ovoj mjeri. Moderno doba je kratkim imenima donijelo veliku popularnost. Sve veći broj roditelja se odlučuje za kratka imena kako kod curica tako i kod dječaka.
Ako volite milozvučno, kratko ime koje označava snagu onda je ovo pravo ime za vas.

Top liste za ime Lav u Srbiji:

 • 2019 ime Lav broj 39 na top listama
 • 2020 ime Lav  broj 54 na top listama

Ime Lav na drugim jezicima:

armenski Levon, češki Leoš, danski Leo, estonski Leo, finski Leo, francuski Leo Leon Leonce Leonel Lionel, greogrijanski Levan, italijanski Leone Leonzio, litvanski Leonas, norveški Leo, portugalski Leonel, rumunjski Leo, ruski Leonti Leontiy Leonty Lev Lyov, španjolski Leon Leoncio Leonel, švedski Leo

Poznate ličnosti sa imenom Lav:

 • Lav (nosilo je više Vizantijskih careva)
 • Lav (nosilo je više rimskih papi)
 • Lav Agarval (1972-…), indijski inžinjer
 • Lav Bratuša, srbijanski bubnjar benda Darkwood
 • Lav Crnevčić (1996-…), umjetnik iz Srbije
 • Lav Davidovič Landov (1908-1968), ruski fizičar, nobelovac
 • Lav Diaz (1958-…), filipinski režiser
 • Lav Jašin (1929-1990), ruski golman, važio je za jednog od najboljih golmana svijeta
 • Lav Kalda (1880-1956), jugoslovenski arhitekta
 • Lav Mazzura (1876-1930), hrvatski političar
 • Lav Mirski (1893-1968), hrvatski jevrejski dirigent
 • Lav Nikolajevič Tolstoj (1828-1910), ruski književnik
 • Lav Troicki (1879-1940), ruski revolucionar
 • Lav Vrbančić (1904-1983), hrvatski pjevač

Povezano

Shares