Anastasija

Značenje imena Anastasija

Anastasija je žensko ime. Grčkog je porijekla. Nastalo je prema grčkoj riječi ἀνάστασις anastasis što znači uskrsnuće. Nastalo je spajanjem dvije riječi ἀνά ana što znači gore i riječi στάσις stasis što znači stajanje.
Muški oblik ovog imena je Anastasijo.
Drugi oblici ovog imena su: Anastasia, Staša, Stošija, Anastazia ,Anastazija, Nastasia, Nastasja, Nastja, Nastasija, Nastija.

Zanimljivo o imenu Anastasija

Za ovo ime se vežu mnoge, mnoge stvari i nemoguće je sve pobrojati pa ćemo navesti samo neke.
Ovo ime predstavlja Božiju čistoću i uskrsnuće.
Na našim područjima najviše ga pronalazimo u Srbiji i RSBih gdje postoji jako velik broj hotela, motela, frizera, kozmetičkih salona… Postoje čak i naselja, mjesta i sela kao i crkve Svete Anastasije.
U svijetu takođe postoji i prezime Anastasija.
Veliki je broj opera i baleta koje krase ovo ime kao i jako veliki broj ostrva diljem svijeta. Pronalazimo ga i u velikom broju brodova i aviona. Postoji čak i makedonska grupa.
Osim što ga pronalazimo na svijetu može se naći čak i u svemiru. Postoji malo tijelo 824 Anastasija koje kruži u orbiti oko Sunca.
Ovo ime je unikatno, jako, neobično, staro a opet moderno i odličan je izbor za ime vašeg djeteta.

Porijeklo imena Anastasija

Ovo ime je jako staro. Jedno je od rijetkih imena koje nema raznorazna tumačenja. Ovo ime ima samo jedno tumačenje, jedno ali vrijedno.
Osnovno značenje imena je prema grčkoj riječi ἀνάστασις anastasis što znači uskrsnuće. Nastalo je spajanjem dvije riječi ἀνά ana što znači gore i riječi στάσις stasis što znači stajanje.
Ime se drži jako stare tradicije da se obično daje djeci oko Uskrsa kao simbol zdravlja i dugovječnosti, pobjede života nad smrti.
Iako je jako, jako staro u savremeno doba je oživjelo i danas možete sresti mnoge djevojčice koje nose ovo ime.
Istorijski gledano njegova pojava i popularnost kreću u četvrtom vijeku. Dešavao se veliki progon hrišćanskog svijeta za vrijeme cara Dioklecijana. Sveta Anastasija je bila iscjeliteljka i zaštitnica napitaka. Bila je poznata po tome što je vjernike štitila od otrova.
Savremeno doba donosi mnoge glumice, pjevačice, balerine i kraljevske ličnosti. O ovom imenu samo se vežu mile i pozitivne stvari.

Popularnost imena Anastasija

Da li je moguće da ne znate bar jednu Anastasiju?! Ovo ime je u savremeno doba doživjelo vrtoglavi uspjeh i njegova popularnost samo raste sve više i više.
Ime Anstasija je što se tiče popularnosti nekako u zlatnoj sredini. Nalazi se na top listi RSBih gdje se pojavljuje u top prvih deset imena. Zatim slijedi Srbija gdje se nalazi u prvih trideset imena dok u Hrvatskoj i u FBih ne bilježi toliku popularnost.
Što se tiče Amerike ili Evropskog kontinenta ime Anastasija u ovom obliku pronalazimo samo kod nas. Za njih se više veže ime Anastasia.
Definitivo veliku popularnost nalazimo u Ukrajini, Rusiji.
Ovo ime na scenu stupa od 1900. Tada je bilo umjereno popularno, zatim je popularnost samo rasla. Najviše ga pronalazimo u Gruzij i Moldaviji.
Ime je jednostavno, milozvučno, i savršen je izbor za ime vašeg djeteta.

Top liste za ime Anastasija u RSBih:

 • 2017 ime Anastasija broj 18 na top listama
 • 2018 ime Anastasija broj 15 na top listama
 • 2019 ime Anastasija broj 10 na top listama
 • 2020 ime Anastasija broj 10 na top listama

Top liste za ime Anastasija u Srb:

 • 2017 ime Anastasija broj 25 na top listama
 • 2018 ime Anastasija broj 25 na top listama
 • 2019 ime Anastasija broj 20 na top listama
 • 2020 ime Anastasija broj 15 na top listama

Pjesme koje nose naziv Anastasija:

Ime Anastasija na drugim jezicima:

antički grčki Anastasia, bjeloruski Anastasia Anastasiya Nastassia, bugarski Anastasiya Asya, češki Anastazie, engleski Anastasia Stace Stacee Stacey Staci Stacia  Stacie Stacy, francuski Anastasie, gregorijanski Anastasia, grčki Anastasia Natasa Tasia Tasoula, italijanski Anastasia, latvijski Anastasija, litvanski Anastasija, mađarski Anastazia, makedonski Anastasija, poljski Anstazja Stasia, portugalski Nastacia, ruski Anastasia Anastasiya Asya Natasia Nastasya Nastia Nastya Stasya, slovački Anastazia, španjolski Anastasia, ukrajinski Anastasia Anasatasiya

Poznate ličnosti sa imenom Anastasija:

 • Anastasija Buđić (1984-…), srpski foto model
 • Sveta Anastasija (11666-1196), srpska kraljica
 • Anastasija Grigorjeva (1990-…), latvijska takmičarka u hrvanju
 • Anastasija Grišanin (1996-…), latvijska ritmička gimnastičarka
 • Anastasija Khmelnytska (1997-…), ruska ritmička gimanstičarka
 • Anastasija Mandić (1973-…), srbijanska glumica
 • Anastasija Ražnjatović (1998-…), srpska pjevačica
 • Anastasija Reiberger (1977-…), ruska takmičarka u preskakanju sa motkom
 • Anastasija Sevastova (1990-…), latvijska tensireka
 • Anastasija Zolotic (2002-…), američka takmičarka u taekwondo

Povezano

Shares