Ajna

Značenje imena Ajna

Ajna je žensko ime perzijskog porijekla. Izvorno je nastalo prema perzijskoj riječi  آینه  ayneh što znači ogledalo. Ime predstavlja pravu, čistu, izvornu.
Drugi oblik ovog imena je Ayna.
Iz ovog imena izvedena su imena: Ajnija, Ajnela i Aina.

Zanimljivo o imenu Ajna

Ime Ajna je jedno od najzastupljenijih imena u islamskom kao i u indijskom svijetu. U ovom obliku se javlja uglavnom na teritorij Bosne i Hercegovine dok se u drugim zemljama javlja u drugim oblicima kao Ayna.
Ne postoje mnoge stvari koje krase ovo ime. Kod nas će te naći mnoge frizerske i kozmetičke salone, mnoge hotele i motele kao i restorane.
U svijetu posebno u Turskoj ovo ime je jako, jako popularno. Tu postoje rijeke, planine, jezera, škole, ustanove… tako možemo u nedogled…
Ista stvar je i sa Indijom.
Ako volite imena stara, tradicionalna, a opet nekako moderna. Koja dugi niz godina odoljevaju zubu vremena i idalje pune top liste. A značenje im je tako neobično, onda je ovo savršeno ime za ime vašeg djeteta.

Porijeklo imena Ajna

Porijeklo imena Ajna neki bi rekli da je neupitno. Ne ulazi u kategoriju imena sa više tumačenja. Ono ima svoje jedno ustaljeno tumačenje.
Nastalo je prema perzijskoj riječi  آینه  ayneh što znači ogledalo. Ime predstavlja pravu, čistu, izvornu.
Postoji još jedno tumčenje sa kojim se ne slaže većina. Ono kaže da je iz hinduizma. Predstavlja znanje i saznanje. Ajna je jedna od čakri. Čakre su energetski vrtlog u hinduizmu koji je smješeten u nama, u ljudskoj auri. Nalazi se na sredini čela. Ona se odnosi na čakru uma, ona je “oko uma”.
Zaista ime koje odiše nečim posebnim.
Ako volite kratka, snažna imena sa duhom prošlosti ovo je pravo ime za vas. Staro, a opet moderno ime.

Popularnost imena Ajna

Ime Ajna je jedno od vodećih imena u muslimanskom svijetu, kako na našem podneblju tako i šire. Nalazi se na top listama imena koje roditelji daju svojoj djeci. Drugi oblici imena takođe pune kako naše tako i svjetske top liste. Kod nas se nalazi skoro uvijek u top petanest imena dok je evropski i svjetski poredak drugačiji, ali je skoro uvijek u top imenima.
Na Evropskom kontinentu kotira manje više kao i kod nas dok je u Americi takođe na top listama. Pojavila se od 1970 i ostala do dan danas. Njena popularnost ne prestaje ni sa savremenim dobom iako je ime jako, jako staro.
Ovo ime zbog svog porijekla je u Indiji među najpopularnijim imenima.

Top liste za ime Ajna u FBih

  • 2019 ime Ajna broj 14 na top listama
  • 2020 ime Ajna  broj 13 na top listama

Pjesme sa imenom Ajna

Filmovi sa imenom Ajna

Ime Ajna na drugim jezicima

kazakhstanski Aina Ayna, turkmenistanski Ayna

Poznate ličnosti sa imenom Ajna

  • Ajna Kasely (2001-…), indijska plivačica
  • Ajna Bound, spisateljica
  • Ajna Iseni, indijska fudbalerka
  • Ajna Wysowski, američka glumica
  • Ajna Jai, američka glumica

Povezano

Shares