Aiša

Značenje imena Aiša

Aiša je žensko ime arapskog porijekla. Nastalo je od imena Ajša. Nastalo je prema arapskoj riječi عائشة što znači “ona koja živi”.
Drugi oblici ovog imena su: Aysel, Ajzel, Ajzela, Ajsel, Ajsela, Ajše, Ajiša i Aisha.

Zanimljivo o imenu Aiša

Ime Aiša je jedno od najzastupljenijih imena u islamskom svijetu. U ovom obliku se javlja uglavnom na teritorij Bosne i Hercegovine dok se u drugim zemljama javlja u drugim oblicima.
Ne postoje mnoge stvari koje krase ovo ime. Postoje neka sela, nekoliko mjesta, jedna opera, knjige i filmovi…
Za naše područje vežu se silni hoteli, apartmani, kafići, kozmetički saloni… Postoje neke privatne klinike.
U svijetu posebno u Španjolskoj ovo ime je jako, jako popularno. Tamo će te ga naći u obliku Aisha. Tu postoje rijeke, planine, jezera, škole, ustanove… tako možemo u nedogled. Isti je slučaj i sa Egiptom.
Kratko, jasno, krasno ime.

Porijeklo imena Aiša

Ova ime ima samo jedno tumačenje, ne ulazi u domen imena sa više tumačenja. Jedno, ali vrijedno. Izvedeno je od arapske riječi عائشة što znači “ona koja živi”.
Najpoznatiji nosioc ovog imena bila je Aiša bint Abdullah b. Osman b. Amir b. Amr b. K'ab b. S'ad b. Tejjim b. Murre. Ona je bila jedna od žena proroka Muhameda, utemeljivača islama. Legenda kaže da mu je ona bila najdraža žena, da je umro njoj na rukama.
Poslije njegove smrti ona je nasljedila sve. Postala je vjerski i vojni vođa i imala je uzvišeni status. Bila je kćerka prvog kalifa i poznata pod pseudonimom “majka vjernika”.
Imena koja su ovako stara, a  koja su odolila zubu vremena zaista su fascinatna. Ime koje predstavlja život i življenje je zasigurno dobar izbog za ime vašeg djeteta.

Popularnost imena Aiša

Ime Aiša je jedno od vodećih imena u muslimanskom svijetu, kako na našem podneblju tako i šire. Nalazi se na top listama imena koje roditelji daju svojoj djeci. Drugi oblici imena takođe pune kako naše tako i svjetske top liste. Kod nas se nalazi skoro uvijek u top deset imena dok je evropski i svjetski poredak drugačiji, ali je skoro uvijek u top sto imena.
Naše podneblje zasigurno je inspirisano po legendarnoj Aiši, ženi proroka Muhameda. Naći će te je na top listama FBih i RSBih u prvih deset i prvih sto imena. Na Evropskom kontinentu kotira manje više kao i kod nas dok je u Americi takođe na top listama. Pojavila se od 1970 i ostala do dan danas. Njena popularnost ne prestaje ni sa savremenim dobom iako je ime jako, jako staro.

Top liste za ime Aiša u FBih:

  • 2019 ime Aiša broj 54 na top listama
  • 2020 ime Aiša  broj 53 na top listama

Pjesme koje nose naziv Aiša:

Ime Aiša na drugim jezicima:

afričkoamerički Iesha, američki Aisha, arapski Aisha Aishah Ayesha Ayishah, čadski Aishatu, čečenski Aishat, indonezijski Aisyah, maldivski Aishat, malajski Aishah, turski Ayse, urdu Aisha Ayesha, afrički Aichatou Aissa Aissato

Poznate ličnosti sa imenom Aiša:

  • Aiša bint Abdullah b. Osman b. Amir b. Amr b. K'ab b. S'ad b. Tejjim b. Murre (…-678), žena proroka Muhameda
  • Aiša Gadafi (1976-…), doktor nauka, ambasdor pri UN, borac za ljudska prava

Povezano

Shares