Vedad

Značenje imena Vedad

Vedad je muško ime turskog porijekla. Nastalo je prema arapskoj riječi وداد koja znači ljubav. Ime predstavlja ljubav, prijateljstvo.
Ženski oblik ovog imena je Vedada.
Skraćeni oblik ovog imena je Vedo.
Drugi oblici ovog imena su: Muvedet, Vedat i Mevedet.

Zanimljivo o imenu Vedad

Vedad je ime koje i nije tako planetarno popularno i uglavnom se nalazi u islamskim zajednicama posebno u Bosni i Hercegovini i Turskoj.
Ne postoje mnoge stvari koje krase ovo ime. Što se tiče našeg podneblja ime pronalazimo u mnogim hotelima, vilama i apartmanima, raznim obrtima. Neizostavno je reći da kao i kod nas, a tako i u arapskim zemljama mnoga sela i naseobine nose ime Vedad s time da je kod njih u obliku Vedat.
Ovo ime najzastupljenije je u Iranu. Tamo se mogu naći sela, ruralne oblasti kao i planine.

Porijeklo imena Vedad

Vedad, ime ulazi u kategoriju imena sa više tumačenja. Glavno i najrasprostranjenije tumačenje kaže da je nastalo prema arapksoj riječi  وداد koja znači ljubav. Ime predstavlja ljubav, prijateljstvo.
Teško je izraziti koliko je samo ovo ime popularno u arapskim zemljama i svugdje u svijetu kod naroda koji pripadaju Islamu. U svakom slučaju kako ne dati ime djetetu koji znači ljubav.
Ako volite stara ali opet moderna imena sa ovakvom istorijom iza sebe onda je ovo ime pravo ime za ime vašeg djeteta.

Popularnost imena Vedad

Popularnost imena Vedad u FBih je neosporna. Nalazi se na svim top listama i to među top dvadesetpet imena. Zapadni svijet ne odlikuje se baš popularnošću, tamo se prvi put pojavljuje 1974 i dostiže vrtoglavi uspon u afromaeričkom svijetu kao i kod arapa u Americi, od 1970 popularnost mu jako opada.

Što se tiče Europe u Francuskoj se može naći na top listam,a dok je u ostalim zemljama dosta manje zastupljeno. Zemlje u kojima pronalazimo ime kao najpopularnije su Irak, Libija i Malva.

U svim zemljama gdje stanovnici većinom pripadaju islamu ovo ime će se zasigurno naći na top listama kako ono tako i njegovi drugi oblici. Najviše ga ima u Turskoj u obliku Vedat.

Top liste za ime Vedad u FBih:

  • 2019 ime Vedad broj 18 na top listama
  • 2020 ime Vedad broj 24 na top listama

Poznate ličnosti sa imenom Vedad:

  • Vedada Ibišević (1984-…), bosanskohercegovački fudbaler
  • Vedad Karić (1988-…), bosanskohercegovački brdski biciklista
  • Vedad Silajdžić (1977-…), bosanskohercegovački advokat i profesor
  • Vedada Spahić (1966-…), bosanskohercegovački profesor bosanskog jezika i književnosti
  • Vedad Trbonja, bosanskohercegovački muzičar

Povezano

Shares