Mateja

Značenje imena Mateja

Mateja je žensko ime koje je hebrejskog porijekla. Nastalo je spajanjem hebrejskih riječi מַתָּן mattan što znači dar i riječi יָה jah što se odnosi na Boga (Jahve). U prenesenom značenju ime znači “dar od Boga”.
Muški oblik ovog imena je Matejo.
Drugi oblik ovog imena je Matea.
Iz ovog imena izvedeno je ime Matka.

Zanimljivo o imenu Mateja

Ovo ime se u ovom obliku veže samo za naše teritorije stoga nećete pronaći mnogo stvari koje nose ovo ime.
Postoje filmovi, serije, pjesmice knjige ali je nemoguće nabrojati sve ponaosob…
Na našim područjima posto jako mnogo hotela, motela, kozmetičkih i frizerskih salona.
Da li ste znali da je ovo i muško i žensko ime?! Pogledajte samo poznate ličnosti pa će te vidjeti koliko i muškaraca i žena krasi ovo ime.
Ovo ime je kratko i jako i zanimljiv je izbor za ime vašeg djeteta.

Porijeklo imena Mateja

Ime Mateja je u kategorij najstarijih i najpopularnijih imena u svijetu. Vjerovatno nije bio prvi nosioc imena, ali zasigurno jeste razlog širenja tog imena, apostol Matej. Prema njemu je ovo ime i nastalo kao skraćeni oblik.
Ovo ime nema više značenja ima samo jedno. Izvorno je nastalo spajanjem hebrejskih riječi מַתָּן mattan što znači dar i riječi יָה jah što se odnosi na Boga (Jahve). U prenesenom značenju ime znači “dar od Boga”.
Apostola Mateja je sam Isus pozvao da mu bude učenik. Po Etijopij je širio jevanđelje. Njega je pogubio knez jer mu je krstio ženu i dijete. Međutim pokajao se, izvadio je iz mora kovčeg sa Matejevim tijelom i sam se krstio i dao sebi ime Matej.
Takođe postoji Jevanđelje po Mateju napisano oko 90-ih godina prošlog vijeka. U njemu se uglavnom govori o Isusovom odnosu sa drugim jevrejima. Ono je jedno od četiri kanonska jevanđelja Novog zavjeta, napisano je na grčkom.
Sveti Matej se po julijanskom kalendaru slavi 16. novemebra dok se prema gregorijanskom kalendaru slavi 29. novembra.

Popularnost imena Mateja

Što se tiče naših teritorija definitvno najveću popularnost ima na području Hrvatske gdje pojavljuje kao top ime, nalazi se u top pedeset imena. U RSBih, FBih kao i u Srbiji je jako popularno ali ga nećete pronaći na top listama..
Što se tiče Amerike ili Evropskog kontinenta ime Mateja u ovom obliku pronalazimo samo kod nas. Za njih se više vežu njegove raznorazne izvedenice.
U periodu od 2000 pa do 2011 ovo ime na teritoriju Hrvatske je bilo jako popularno.

Top liste za ime Mateja u Hrvatskoj:

 • 2019 ime Mateja broj 46 na top listama
 • 2020 ime Mateja broj 47 na top listama

Pjesme koje nose naziv Mateja:

Ime Mateja na drugim jezicima:

armenski Matevos, baski Matia, biblijski Mattaniah Matthew Matthias, biblijski grčki Matthaios Matthias, biblijski hebrejski Mattanyahu Mattithyahu Mattityahu, biblijski latinski  Mattheus Matthias, bugarski Matey, češki Matouš Matej Matyaš, danski Mads Mathias, engleski Matthew Mat  Matt Mattie, estonski Mati Madis Mattias, finski Matti Matias, francuski Mateo Matheo Mathieu Matteo Matthieu Mathias Mathis Matkys Matis, gregorijanski Mate, germanski Mathias Mathis Matthaus Matthias Mattis, grčki Matthaios, havajski Makaio, hebrejski Mattityahu, islandski Matthias, irski Maitiu, italijanski Matteo Mattia, katalonski  Mateu, latvijski Matias, litvanski Matas Motiejus, mađarski Mate Matyas, makedonski Matej, nizozemski Mathijas Thijs Ties Tijs, norveški Matheo Matteus Mathias Mats Mattis, poljski Mateusz Maciej, portugalski Mateus Matias, rumunjski Matej, ruski Matvej Matvey Matfey Motya, slovački Matuš Matej, slovenski Matej Matvež Matic Matija Matjaž Tjaž, švedski Matheo Matteus Mathias Mats Mattias Mattis Matts, ukrajinski Matviy

Poznate ličnosti sa imenom Mateja:

 • Mateja Andrlić (1993-…), hrvatska fudbalerka
 • Mateja Kežman (1979-…), srpski fudbaler
 • Mateja Maslarević (2000-…), srpski fudbaler
 • Mateja Matejić (1924–2018), srpski sveštenik
 • Mateja Matevski (1929–2018), makedonski pjesnik
 • Mateja Nenadović (1777–1854), srpski sveštenil
 • Mateja Petronijević (1986-…), hrvatski mornar
 • Mateja Pintar (1985-…), slovenska igračica stolnog tenisa
 • Mateja Robnik (1987-…), slovenska skijašica
 • Mateja Šimic (1980-…), slovenska triatlonka
 • Mateja Svet (1968-…), slovenska skijašica
 • Mateja Zver (1988-…), slovenski fudbaler

Povezano

Shares