Josipa

Značenje imena Josipa

Josipa je žensko ime. Izvorno je hebrejskog porijekla. Nastalo je spajanjem hebrejskih riječi yo što je skraćenica za Jahve (Bog) i riječi יָסַף yasaf što znači dodati, umnožiti. Porijeklo joj je latinsko i grčko prema riječima Ἰωσήφ Ioseph i יוֹסֵף Yosef. Biblijsko ime koje znači “neka Bog doda, neka Bog umnoži”.
Muški oblik ovog imena je Josip.
Iz ovog imena izvedena su imena: Josifa, Josefa, Jozefa, Jozefina i Finka.

Zanimljivo o imenu Josipa

Za ovo ime se vežu drugačije stvari u odnosu na većinu imena. Ono je jako bitan dio katoličke vjere pa kao takvo najviše se vezuje u tom domenu.
Ovo je ime biblijsko i predstavlja simbol božijeg umnožavanja.
Na našim područjima najviše ga pronalazimo u Hrvatskoj gdje postoji jako velik broj hotela, motela, frizera, kozmetičkih salona… Postoje čak i naselja, mjesta i sela kao i crkve.
U svijetu posebno u Meksiku, Španjolskoj i Italij može se pronaći jako veliki broj instituta, školi i crkvi sa imenom Josipa samo u obliku Josepha.
Nosioci imena Josipa i kroz istoriju su bili veliki ljudi, velike svetice tako da sigurno nećete pogriješiti sa izborom ovog imena.

Porijeklo imena Josipa

Ovo ime je jako staro. Jedno je od rijetkih imena koje nema raznorazna tumačenja. Ovo ime ima samo jedno tumačenje, jedno ali vrijedno.
Nastalo je spajanjem hebrejskih riječi yo što je skraćenica za Jahve (Bog) i riječi יָסַף yasaf što znači dodati, umnožiti. Porijeklo joj je latinsko i grčko prema riječima Ἰωσήφ Ioseph i יוֹסֵף Yosef. Biblijsko ime koje znači “neka Bog doda, neka Bog umnoži”.
Vjerovatno ne prvi nosioc, ali prvi o kojem imamo pisani trag, a vjerovatno i najbitniji bio je Sveti Josip. Sveti Josip je bio muž Marije Magdalene, majke Isusa Krista. Bio je siromašni tesar, poočim Isusa uz kojeg je Isus proveo svoje djetinjstvo. Takođe je tumačio riječ božiju i vjerovao Boga. Bog mu se obraćao u snu, a one je ispunjavao njegove odredbe.
Ime Josip smatra se da je nastalo kada je Rahaela, žena praoca Jakova, rodivši dijete nakon duge neplodnosti izgovorila “neka Bog pridoda” i sina je nazvala Josip Egipatski. Josipa je izvedeno do Josip.
Ovakva imena, stara hiljadama godina, a opet se nalaze u savremeno doba u vrhu top ljestvica su dobar izbor za ime vašeg djeteta.

Popularnost imena Josipa

Da li je moguće da ne znate bar jednu Josipu ako živite u Hrvatskoj?!
Ime Josipa je i što se tiče popularnosti nekako u zlatnoj sredini. Nalazi se na top listi u Hrvatskoj pod lijepim, okruglim brojem sto.
Što se tiče Amerike ili Evropskog kontinenta ime Josipa u ovom obliku pronalazimo samo kod nas. Za njih se više vežu njegove raznorazne izvedenice.
Ovo ime se veže samo za balkansko područje ili vani kod judi koji potiču sa balkanskog područja.

Top liste za ime Josipa u Hrvatskoj

 • 2020 ime Josipa  broj 100 na top listama

Pjesme koje nose naziv Josipa

Filmovi koji nose naziv Josipa

Ime Josipa na drugim jezicima

engleski Josepha, francuski Josee Josephe, italijanski Giuseppa, mađarski Jozefa, njemački Josepha, poljski Jozefa, portugalski Josefa, slovenski Jožefa Jozefa Jožica Pepca, španjolski Josefa

Poznate ličnosti sa imenom Josipa

 • Josipa Bokanović (1991-…), njemačka fudbalerka
 • Josipa Bura (1985-…), hrvatska košarkašica
 • Josipa Čamber (1975-…), hrvatska kiparica
 • Josipa Jagodić (2001-…), hrvatska umjetnička klizačica
 • Josipa Lisac (1950-…), hrvatska pjevačica
 • Josipa Mamić (1996-…), hrvatska rukometašica
 • Josipa Mauer (1930-2004), jugoslovenska pozorišna i filmska glumica
 • Josipa Pavičić (1978-…), hrvatska tv voditeljica
 • Josipa Rimac (1980-…), hrvatska političarka
 • Josipa Vancaš (1824-1910), majčica Ilira, okupljala prvake Ilire u svojoj kući

Povezano

Shares