Hamza

Značenje imena Hamza

Hamza je muško ime arapskog porijekla. Nastalo prema arapskom حمزة hamuza što znači jak, postojan. Izvedeno od imena Hamzalija.
Drugi oblik ovog imena je Hamzo.

Zanimljivo o imenu Hamza

Ime Hamza je ime koje se u savremenom dobu pojavilo na svim top listama i postalo jako popularno. Na na našem području nema baš puno stvari sa nazivom Hamza ali u stranim zemljama ta brojka je velika.

Tako da u svijetu nalazimo ga u Bjelorusij kao selo, u Iraku kao mjesto, a u Maroku i kao selo i kao planinu. U svijetu postoji više planina sa nazivom Hamza a neke od njih su u Algerij, Turskoj, Uzbekistanu, u Algerij postoji i riječni tok. U Iraku u Iranu postoji više zajednica i naselja sa nazivom Hamza dok u Egiptu postoji brdo.

Nezaobilazno ime je i u životinjskom svijetu. Postoji vrsta, rod insekta Hamza.

Znate li da je hamza slovo u arapskom alfabetu, ono nije jedno od 28 slova njihovog alfabeta već arp. ﺀ predstavlja vokalnu pauzu.

aŠto se tiče našeg podneblja, bližeg i daljnjeg ime najviše pronalazimo kod džamija. Postoji jedna u Makedonij i u Tešnju. Najpoznatija je zasigurno, sagrađena 1979.god džamija u Sanskom Mostu koju krase četiri minareta, Hamza-begova džamija.

Porijeklo imena Hamza

Hamza je ime koje jako staro. Za prvog nosioc ovog ime smatra se Ḥamzah ibn ʿAbdul-Muṭṭalib arp. حَمْزَة ابْن عَبْد ٱلْمُطَّلِب‎. Hamza je bio ujak/daidža proroku Muhamedu, utemeljivaču Islama, međutim po godinama su bili bliski i odrasli su skupa pa su njih dvojica bili kao braća, kao najbolji prijatelji.

Istorijski gledano postoji još jedno tumačenje ovog imena. Hamza je bio postojan, jak i neustrašiv i kao takav dobio je nadimak lav ili Muhamedov lav, kao vrsni nesutrašivi borac u bitkama. Iz toga je proizašlo tumačnje da značenje imena Hamza znači lav, neustrašivost.

Hamza arp. الهَمْزة al-hamzah.

Popularnost imena Hamza

Hamza je ime koje je u posljednoj decenij doživjelo vrtoglavu popularnost. Nalazimo ga u FBih među top 5 imena dok je u RSBih među top 100 imena. Što se tiče Europe najzatsupljenije je među ljudima u islamskim zajednicama.

U Americi se pojavljuje tek od 1998.god i zavisi od područja negdje se nalazi na top listama, negdje ne.  Zanimljiva je činjenica da je to ime u top deset imena u Litvanij, Belgij, Francuskoj i Holandij.

Top liste za ime Hamza u FBih:

  • 2016 ime Hamza broj 9 na top listama
  • 2017 ime Hamza broj 6 na top listama
  • 2018 ime Hamza broj 5 na top listama
  • 2019 ime Hamza broj 5 na top listama

Top liste za ime Hamza u RsBih:

  • 2016 ime Hamza broj 89 na top listama
  • 2017 ime Hamza broj 81 na top listama
  • 2018 ime Hamza broj 70 na top listama
  • 2019 ime Hamza broj 69 na top listama

Filmovi koji nose naziv Hamza:

Pjesme koje nose naziv Hamza:

Hamza mili sine moj-Adnan Zenunović

Poznate ličnosti sa imenom Hamza:

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Povezano