Gita

Značenje imena Gita

Gita je žensko ime za koje se smatra  da je skraćeni oblik imena Margarita koje je nastalo je prema grčkoj riječi μαργαρίτης margarite što znači biser. Takođe je od španjolske riječi za cvijeće kod nas poznatih kao margarite, trantinčice, ivančice… Drugo tumačenje kaže da je od imena Brigita koje je nastalo prema irskoj riječi brighid što znači uzvišeno. Ime se odnosi na jačinu, silu, na onu koja je snažna.

Zanimljivo o imenu Gita

Za ovo ime se vežu drugačije stvari u odnosu na većinu imena.
Ovo ime predstavlja razna tumačenja pa ga vežemo i za bisere i za cvijeće i za još mnoge stvari…
Na našim područjima najviše ga pronalazimo u Hrvatskoj gdje postoji jako velik broj hotela, motela, frizera, kozmetičkih salona… Postoje čak i naselja, mjesta i sela.
Ovo ime se nekako najviše vezuje za sportašice i umjetnice.
Ime Gita u Indiji ima enormnu popularnost jer se vezuje za njihovo božanstvo. Što se tiče svijeta postoje crtići, knjige, razni albumi.
Bugarska je pored Indije takođe poznata po selima i oblastima kao i po provincijama sa ovim imenom.
Svakako u neobične stvari koje treba navesti ulaze svijetski poznati slon Gita kao i robot Gita. Dok neobičan je podatak da mnoge tropske oluje i uragani nose ovo ime.
Ako ste ljubitelj kratkih, neobičnih imena, onda je ovo pravo ime za vas.

Porijeklo imena Gita

Ovo ime ulazi u kategoriju kratkih, jakih ali i neobičnih imena. Prvenstveno treba reći da je zaista ime koje ima razna tumačenja, ali takva je stvar sa svim kratkim imenima.
Najrasprostranjenija tumačenja ovog imena kažu da je skraćeni oblik imena Margarita ili je skraćeni oblik imena Brigita. Prvo značenje znači biser dok drugo tumačenje znači uzvišenost.
Manje zastupljena tumačenja kažu da je prema španjolskoj riječi za cvijeće koje su kod nas poznate kao dragoljube, tratinčice…
Zanimljivo o ovom imenu je tvrdnja da potiče još iz sanskrita i označava pjesmu. Ovo ime se u hinduizmu veže za božanstvo i predstavlja božansku pjesmu.
Kratko, jako, slatko, a opet snažno, zanimljiv je izbor za ime.

Popularnost imena Gita

Ime Gita je jako staro ime. Njegova rasprostranjenost je šarolika, ali najviše se pronalazi u zemljama vani.
U ovom obliku kod nas je zastupljen dugi niz godina, međutim u modernom dobu dolazi do enormnog rasta popularnosti dok u savremeno doba taj niz opada ali se i dalje zadržava na top listama.
Što se tiče našeg podneblja najveću popularnost ima u Hrvatkoj gdje se nalazi u top šezdest imena. Ovo ime je jako popularno u svijetu.
Ime predstavlja starinu, jačinu, ono je simbol cvijeća i sigurno nećete pogriješiti ako se odlučite za ovo ime.

Top liste za ime Gita u Hrvatskoj

 • 2019 ime Gita broj 56 na top listama
 • 2020 ime Gita  broj 55 na top listama

Filmovi sa imenom Gita

Ime Gita na drugim jezicima

afrički Retha, armenski Margarid Margarit, bjeloruski Marharyta, bugarski Margarita, češki Marketa Gita Margita, finski Maarit Margareta Marketta Margareeta Reeat Reetta, francuski Marguerite Margux Margot, galcijanski Margarida, grčki Margarita, hebrejski Margalit Marga, holandski Margaretha Margriet Greet Greetje Griet Marga Margareet Marit, hrvatski Maragreta, islandski Margret Greta, irski Maired, katalonski Margarida, limburški Margreet Greet, ocitanski Margarida, poljski Malgorzata Gosia Greta Malgosia Marzena, rumunjski Margareta, ruski Margarita, škotski Maighread Maired Maise Marsaili Mysie Peigi, slovački Margareta Margita, slovenski Maragreta Marjeta Meta, ukrajinski Marharyta, velški Marged Mererid Mared Megan

Poznate ličnosti sa imenom Gita

 • Gita Atlasman (1920 – 1998), ruska pijanistkinja
 • Gita Bhartiji (1944-…), hindu guru
 • Gita Dey (1931-2011), indijska glumica
 • Gita Dodova (1985-…), bugarska sportašica
 • Gita Ghatak (1931-2009), indijska glumica
 • Gita Gopinhat (1971-…), indijska ekonomistica
 • Aluna Sagita Gutawa (1993-…), indonezijska sopranistica
 • Gita Mehta (1943-…), indijska spisateljica
 • Gita Piramal (1954-…), indijska spisateljica i istoričar
 • Gita Sahgal (1956-…), engleska spisateljica, feministkinja i borac za ljudska prava
 • Gita Siddharth (…-2019), indijska glumica

Povezano

Shares