Emma

Značenje imena Emma

Emma je žensko ime germanskog porijekla. Značenje imena potiče od germanske riječi ermen što znači cijela, univerzalna, cjelovita. U prenesenom značenje ime se odnosi na cjelovitost, sveobuhvatnost, veličinu.
Drugi oblik ovog imena je Ema.

Zanimljivo o imenu Emma

Mnogo je zanimljivosti o ovom imenu. Ovo ime je kratko, jako ime, njegovo značenje simbolizuje baš onako kako i zvuči, staloženost i čvrstinu, univerzalnost i cjelovitost.
Jako je mnogo stvari i mjesta koje nose naziv Emma i nemoguće ih je sve pobrojiti stoga ćemo navesti samo one koji imaju jedno ili nekoliko.
U domen mnogih zasigurno ulaze knjige, stripovi, magazini. Rame uz rame sa tim idu hoteli, restorani, frizeri, kozmetičari, instituti, škole.
Pored toga imamo mnoge zajednice u Americi, a i u domen više stvari ulaze i serije i crtići. Ovo ime je takođe poznato po tome što najviše brodova sa vlastitim imenom nazivaju se Emma.
Ako pričamo o jednom i jedinstvenom onda ćemo navesti igricu Emma, rock grupu, nagradu Emma, oluju, kao i akcelerator Emma koji se koristi u istraživanjima.
Osim na ovom svijetu ovo kratko, slatko, jako ime nalazimo u svemiru. Postoji asteroid 283 Emma.
Ako ste ljubitelj kratkih imena, sa lijepom istorijom i još ljepšim značenjem, ovo ime je u kategorij univerzalnih imena i pravi je izbor za vas.

Porijeklo imena Emma

Ime Emma ulazi u domen modernijeg doba, nije kategorija antičkih, istorijskih imena već kategorija imena savremenog doba.
Nastanak ovog imena veže se za Englesku i germanski narod. Smatra se da se pojavilo u 18 vijeku. Kao prvi nosioc ovog imena istorija kaže da je bila Emma od Normandije. Ona je bila žena dva kralja, Etherleda II kao i majka Edwarda Ispovjednika.
Manje zastupljena teza kaže da je ime nastalo u 11 vijeku u Austrij prema svecu kojeg su nazivali Hemma.
Najmanje zastupljena teorija ovog imena kaže da je japanskog porijekla nastalo kombinacijom (e) što znači naklonost sa (e)  što znači ulaz i sa (ma) što znači lan.
Postoje takođe razne tvrdnje da je ovo ime samo skraćenica drugih imena ali ono ipak ima svoje značenje, ako uzmemo prvu pojavu imena da je u germanskom narodu onda je i značenje od germnaske riječi ermen što znači cijela, univerzalna, cjelovita.

Popularnost imena Emma

Ime Emma je jako staro ime ali njegova popularnost se počela događati u savremenom dobu.
Što se tiče našeg podneblja najpopularnije je u Hrvatskoj zatim u Srbij pa FBih i RSBih. Kroz istoriju popularnost joj je jako oscilirala ali se uvijek mogla naći na top listama kako domaćim tako i na inostranim.
Sama pojava na top listama što se tiče Europe dešava se od 10 i 11 vijeka i popularnost samo ide uzlaznom putanjom. Što se tiče Amerike tamo je zasjelo na top liste od 1800.godine čak pa sve do 1900.godine i stalno je bilo u oscilacijama sve do sedamdesetih godina kada se desio boom imena i ušlo je u top pet imena u Americi. S ponosom može reći od tada pa sve do 21. vijeka ovo ime je top ime.
Najviša kotiranost ovog imena gdje je ono ime broj jedan je u Francuskoj, Belgiji, Norveškoj i Holandij a u top pet imena je u Kanadi i Irskoj.
Samo na malo nižem mjestu je Australija kao broj 17, Engleksa broj 48 i u Škotskoj je broj 11.
Kako se približavamo savremenom dobu popularnost imena je samo rasla i nazire se kraj uzlaznoj putanji.

Top liste za ime Emma u Hrvatskoj:

  • 2019 ime Emma broj 70 na top listama
  • 2020 ime Emma broj 66 na top listama

Filmovi koji nose naziv Emma:

Pjesme koje nose naziv Emma:

Ime Emma na drugim jezicima:

češki Ema, danski Emma, antički gregorijanski Irma Emma Ima, engelski Emma Emmalyn Erma Irma Em Emmie Emmy, finski Emma Irma Emmi, francuski Emma Emmy Emy, gregorijanski Irma, islandski Emma, italijanski Emma Irma, katalonski Emma, hrvatski Ema, litvanski Irma, mađarski Emma Irma, nizozemski Ima Emma Irma Emmy, norveški Emma, njemački Emma Irma Emmy, portugalski Ema, slovački Ema, slovenski Ema, srpski Ema, švedski Emma Emmy, španski Ema

Poznate ličnosti sa imenom Emma:

  • Emma Watson (1900-…), engleska glumica
  • Emma of Normandy (985–1052), dva puta Engleska kraljica
  • Emma Stone (1988-…), američka glumica
  • Emma Thompson (1959-…), engleska glumica
  • Emma Roberts (1991-…), američka glumica
  • Emma Chambers (1964-2018), engleska glumica
  • Emma Bunton (1976-…), engleska pjevačica

Povezano

Shares