Emine

Značenje imena Emine

Emine je žensko ime koje je nastalo od turskog Emine ili od arapskog Amina što znači sigurna, poštena, povjerljiva, časna, vjerna.
Drugi oblik ovog imena je Emina.

Zanimljivo o imenu Emine

Porijeklo imena Emine kaže različite stvari, jedno kaže da je od imena Amina أمن ʾamīna što znači osjećaj, sigurnost ili od امين amin što znači istinit, pouzdan. Smatra se da ima tri osnovna značenja, prvo značenje kaže da znači “onoj kojoj možete da vjerujete”, drugo značenje kaže da znači “ona koja je dobre duše” i treće značenje kaže da znači “ona koja je hrabra i ne boji se ničega”, takođe postoji tumačenje koje kaže da znači lijepa.

Ime Emine se koristi i u druge svrhe, a ne samo kao vlastito ime, emine označava geografsko područje ili mjesto, ravan na Bugarskoj obali Crnog mora se naziva emine, takođe postoji i planina emine u Bugarskoj. Ime je jednostavno za izgovor i ugodnog je prizvuka. U balkanskim riječim postoji riječ emine koje se odnosilo na rimske zemlje, tačnije na teritoriju današnje Bugarske gdje su živjela turska plemena u 11. vijeku, međutim smatra sa da je taj naziv izveden od grčkog haemusa aἵμον koje je nastalo od ωμμωνα emona iz 14. vijeka, a to se odnosi na naziv planine Haeums, takođe u 14. vijeku Osmanlije su koristile naziv emine za porez na izvoz. Ime Emine predstavlja jaku, neustrašivu ženu, dobru i pravednu

Popularnost imena Emine

Ime Emine je jedno od vodećih imena u muslimanskom svijetu, kako na našem podneblju tako i šire. Nalazi se na top listama imena koje roditelji daju svojoj djeci. Drugi oblici imena takođe pune kako naše tako i svjetske top liste. Kod nas se nalazi skoro uvijek u top 10 imena dok je evropski i svjetski poredak drugačiji, ali je skoro uvijek u top 100 imena.

Smatra se da je u upotrebu krenulo prema nekim podacima, kćerka Rimskog cara bila je ljubavnica sultana Babilona, u Istanbulu u 16. vijeku mnoge su žene nazvane Emine, a ime se javlja još u 6. vijeku, irski klerik se zvao emine, Émíne.

Naše podneblje zasigurno je inspirisano po legendarnoj pjesmi Alekse Šantića “Emina”, riječ je o neuzvraćenoj ljubavi lijepe Emine. Postoji tumačenje da je riječ o Emini Sefić Koluder kojoj je čak i spomenik podignut, rođena je u Mostaru 1884. godine, a Aleksa Šantić je bio prvi komšija njen, ona se udala za Avdagu Koludera i sa njim imala četrnaestero dijece, umrla je 1967. Jedna od njenih kćerki je čak i opjevala Šantićevu Eminu kao i mnogi, mnogi drugi… Od svih izvedbi najpopularnija je ona od Himze Polovine, on je kada je Emina Koluder umrla obavjestio narodnu istoričarku Sevdu Katić koja je na Šantićevu pjesmu dodala jedan stih… Moderna modifikacija imena Emina.

Filmovi koji nose nazive Emine:

Pjesme koje nose naziv Emine:

Poznate ličnosti sa imenom Emine:

 • Emine Ayna, turska političarka
 • Emine Bilgin, turska dizačica tegova
 • Emine Bozkurt, holandska političarka turskog porijekla
 • Emine Caykara, turska spisateljica i istoričarka
 • Emine Demir, turska fudbalerka
 • Emine Erdogan, žena turskog ministara Tayipa Erdogana
 • Emine Avdal (1906-1964), kurdska spisateljica, pjesnikinja i lingvista
 • Emine Gumus, turska fudbalerka
 • Emine Hatun (…-1449), žena Ottomana Sultana Mehmeda I
 • Emine Mihrisah Sulan (…-1732), sekundarna konkubina Ottomanskog Sultana Ahmeda III, majka Mustafe III
 • Emine Nazikeda (1866-1941), savjetnica sultana Mehmeta VI koji je bio i poljednji sultan
 • Emine Semiye Onasya (1864-1944), turska spisateljica
 • Emine Sevgi Ozdamar, tursko-njemačka glumica, autorica i redateljica
 • Emine Ulker Tarhan, turska novinarka i političarka

 

Povezano

Shares