Dorotea

Značenje imena Dorotea

Dorotea je žensko ime. Izvorno je grčkog porijekla. Nastalo je od grčkih riječi δῶρον doron što znači dar i riječi θεός theos što znači Bog. Značenje imena je “božji dar”.
Muški oblik ovog imena je Doroteo.
Drugi oblik ovog imena je Teodora.
Iz ovog imena izvedena su imena: Tea, Doroteja, Dorja i Dora.

Zanimljivo o imenu Dorotea

Ovo je ime ono koje ulazi u kategoriju neobičnosti, starine, ali i savremenosti. Odoljevalo je zubu vremena dugi niz godina. A kako vrijeme odmiče njegova popularnost samo raste.
Tako je bar što se tiče našeg teritorija, a vjerujte i šire navesti razne hotele, motele, frizere, kozmetičare, kafiće koje krase ovo ime. U svijetu je poznat i jako veliki broj crkvi sa ovim imenom zbog raznih svetaca u istoriji.
Takođe u Italiji i Americi jako je velik broj naseobina i naselja sa ovim imenom.
Više je knjiga i stripova kao i filmova i serija koje krase ovo ime.
Zasigurno da još ima jako mnogo stvari, a mi smo naveli samo one najzanimljivije

Porijeklo imena Dorotea

Ovo ime ima samo jedno značenje, jedno ali vrijedno. Ne spada u domen imena sa više značenja. Njegovo porijeklo kaže da je od grčkih riječi θεός theos što znači Bog i riječi δῶρον doron što znači dar. Značenje imena je “božji dar”.
Ime Dorotea spada u imena koja su stara sa velikom istorijom iza sebe. Pronalazimo ih u raznim domenima, na raznim mjestima i kod raznih ljudi.
Kroz istoriju nosile su je mnoge svetice i mnoge carice.

Popularnost imena Dorotea

Ime Dorotea je  što se tiče popularnosti na skoro svim top listama.
Što se tiče naših teritorija definitvno najveću popularnost ima na području Srbije i RSBih gdje pojavljuje u top sto imena. U ostalim zemljama našeg podneblja takođe se nalazi na svim top listama.
Što se tiče Amerike ili Evropskog kontinenta ime Dorotea u ovom obliku pronalazimo samo kod nas. Za njih se više veže oblik Dorothea.
Ovo ime spada u domen starih imena i imena koja bez obzira na starost pune top liste i to jako visoko kotiraju.
Roditelji koji vole stara, a opet moderna imena sigurno neće da pogriješe. Ime koje znači dar od Boga savršen je izbor za ime vašeg djeteta.

Top liste za ime Dorotea u RSBih:

  • 2019 ime Dorotea broj 98 na top listama
  • 2020 ime Dorotea  broj 99 na top listama

Top liste za ime Dorotea u Srbiji:

  • 2019 ime Dorotea broj 95 na top listama
  • 2020 ime Dorotea  broj 92 na top listama

Ime Dorotea na drugim jezicima:

bugarski Doroteya Dora, češki Dorota, danski Dorte Dorthe Dorthea Ditte Dorete Dorit Dorrit, engleski Dorothea Dorothy Dee Dodie Dollie Dolly Dora Dorean Doreen Doretta Dorinda Dorine Dortha Dorthy Dory Do Dottie Dotty Thea, estonski Tiia Tiiu, finski Tea Teija Tiia, francuski Dorothee Thea, germanski Dorothea Dorothee Dora Thea, holandski Dorothea Dora, latvijski Darta, litvanski Doroteja Urte, mađarski Dorotyya Dora Dorina Dorka, makedonski Doorteja, njemački Dorthe, poljski Dorota Dosia, portugalski Doroteia Dora, srbijanski Doroteja Dora, slovački Doorta, slovenski Doroteja Tea Teja

Poznate ličnosti sa imenom Dorotea:

  • Dorotea Barcena (1944-2016), španjolska glumica
  • Dorotea Doris Dragović (1961-…), hrvatska pjevačica
  • Dorotea Jovanović (1998-…), srpska realty zvijezda
  • Dorotea Marija (1797-1855), vintenburška knjeginja
  • Dorotea Sutara (1996-…), hrvatska igračica badmintona

Povezano

Shares