Anđela

Značenje imena Anđela

Anđela je žensko ime. Izvorno je grčkog porijekla. Nastalo prema grčkoj riječi αγγελος što znači anđeo. Ime predstavlja anđela, glasnika.
Muški oblik ovog imena je Anđelo.
Iz ovog imena izvedena su imena: Andža, Anđa, Anđelina, Đina, Điva, Angelina, Andelina, Angelika, Andjelika, Anđelika, Anđelka, Angela, Anđelija, Andelka i Andela.

Zanimljivo o imenu Anđela

Za ovo ime se vežu drugačije stvari u odnosu na većinu imena. Ono je jako bitan dio katoličke i hrišćanske vjere pa kao takvo najviše se vezuje u tom domenu.
Ovo ime predstavlja Božijeg poslanika.
Na našim područjima najviše ga pronalazimo u RSBih gdje postoji jako velik broj hotela, motela, frizera, kozmetičkih salona… Postoje čak i naselja, mjesta i sela kao i crkve.
Nosioci imena Anđela i kroz istoriju su bili veliki i milosni ljudi, velike svetice tako da sigurmo nećete pogriješiti sa izborom ovog imena.

Porijeklo imena Anđela

Ovo ime ima samo jedno značenje, jedno ali vrijedno. Ne spada u domen imena sa više značenja. Njegovo porijeklo kaže da je nastalo prema grčkoj riječi αγγελος što znači anđeo. Ime predstavlja anđela, glasnika.
U Evropi ovo se ime počelo pojavljivati tokom 18.vijeka i od tada samo ide uzlaznom putanjom. Stari zapisi kažu da ovo ime predstavlja “Božijeg glasnika”.
Ime se odnosi na: Анђео prema hebrejskom מלאך mal'āk̠  malax što znači poslanik, glasnik, prema grčkoj riječi άγγελος ángelos ili latinskoj angelus i arpskoj الملك  što znači melek. To je natprirodno, mitsko biće koje služi Bogu i ljudima.
Ime koje predstavlja anđela sigurno je dobar izbor kao ime za svaku curicu i damu.

Popularnost imena Anđela

Ovo ime u ovom obliku uglavnom se nalazi  kod nas. Na našem podneblju najviše ga ima u Srbiji i RSBih gdje se nalazi na top listama i gdje kotira jako visoko u čak top deset imena. Takođe se nalazi i na Hrvatskim top listama u prvih sto imena.
Ime Anđela dobija na popularnosti u savremenom dobu. Prekretnica za ovo ime je bio 21. vijek kada je postalo planterano popularno. U prošlosti je bilo jako popularno, zatim dolazi do pada popularnosti, a u zadnjim decenijama sve više se roditelji odlučuju za ovo ime.
Ovo ime koje znači anđeo je dobar pri izboru imena za svoje dijete.

Top liste za ime Anđela u RSBih:

 • 2019 ime Anđela broj 8 na top listama
 • 2020 ime Anđela  broj 9 na top listama

Top liste za ime Anđela u Srbiji:

 • 2019 ime Anđela broj 18 na top listama
 • 2020 ime Anđela  broj 25 na top listama

Top liste za ime Anđela u Hrvatskoj:

 • 2019 ime Anđela broj 88 na top listama
 • 2020 ime Anđela  broj 87 na top listama

Pjesme koje nose naziv Anđela:

Ime Anđela na drugim jezicima:

albanski Anxhela, bjeloruski Anhelina, bugarski Angelina, češki Andela, engleski Angela Angelica Angelia Angelina Angelle Angie Lina, francuski Angele Anglique Ange Angeline, germanski Angela Angelika Angelina Lina, grčki Angela Angeliki Angelina, irski Aingeal, italijanski Angela Angelica Angelina Lina, katalonski Angela, latvijski Anželika, litvanski Anželika, mađarski Angela Angelika Angyalka, makedonski Angela, nizozemski Angela Angelique Angelien Angelina, poljski Angelika Aniela Anielka, portugalski Angela Angelica Angelina Lina, rumunjski Angela Angelica, ruski Angela Anjelika Anzhela Anzhelika Angelina Anzhelina, sardinijski Anghela, slovački Angela, slovenski Angela, španjolski Angela Angeles Angelica Angelina Angelita Lina, ukrajinski Anzhela Anzhelika Anhelina

Poznate ličnosti sa imenom Anđela:

 • Anđela Bulatović (1987-…), crnogorska rukometašica
 • Anđela Frajtović (2000-…),  srbijanska fudbalerka
 • Anđela Janjušević (1995-…), srbijanska rukometašica
 • Anđela Jovanović (1992-…), srpska pozorišna i filmska glumica
 • Anđela Potočnik (1933-2013), hrvatska floklorna umjetnica
 • Anđela Šešlija (1995-…), bosanskohercegovačka fudbalerka
 • Anđela Tpšković (2004-…),crnogorska fudbalerka

Povezano

Shares