Ajnur

Značenje imena Ajnur

Ajnur je muško ime koje je arapskog porijekla. Nastalo je od imena Aynur. Izvorno je prema arapskim riječima  ay što znači mjesec i riječi  نور nur što znači svjetlo. U prenesenom značenju ime predstavalja “mjesečevu svjetlost”.
Drugi oblik ovog imena je: Anur, Anura.

Zanimljivo o imenu Ajnur

Nećete naći jako puno stvari i mjesta koje krase ovo ime. Kod nas su mnogobrojni restorani i hoteli sa nazivom Ajnur kao i frizeri, kozmetičari, kafići… Velik broj toga ćemo pronaći i u Turskoj.
Najveći broj sela i oblasti sa ovim imenom pronalazimo u Indoneziji i Algeriji. Kako ga nalazimo samo u nekim zemljama tako je i njegova popularnost i njegova rasprostranjenost daleko manja.
Kroz istoriju poznato je najviše kod vladara, sportista i glumaca, nekako se najviše vezuje za te domene.
Jako, neobično ime, zanimljiv je izbor. Ovo ime odlikuje se snažnom ličnošću, snažnim karakterom.

Porijeklo imena Ajnur

Ovo ime ulazi u onu kategoriju imena sa jednim značenjem. Njegovo osnovno i jedino značenje kaže da je arapskog prijekla. Nastalo prema arapskim riječima ay što znači mjesec i riječi  نور nur što znači svjetlo. Ime je simbolično kao mjesečv sjaj.
Da li ste znali da se ovo ime ponekad koristi i za ženski rod?!
Teško je izraziti koliko je samo ovo ime popularno u arapskim zemljama i svugdje u svijetu kod naroda koji pripadaju Islamu. U svakom slučaju kako ne dati ime djetetu koji znači nešto tako blago, koje predstavlja mjesečvu svjetlost.

Popularnost imena Ajnur

Ajnur je ime koje je u posljednoj decenij doživjelo vrtoglavu popularnost. Nalazimo ga u FBih među top dvadeset imena. Što se tiče Europe najzastupljenije je među ljudima u islamskim zajednicama.
Jako je popularno i u Turskoj, Iraku, Iranu kao i u Švedskoj i Austriji.
Ime Ajnur je jedno od vodećih imena u muslimanskom svijetu, kako na našem podneblju tako i šire. Nalazi se na top listama imena koje roditelji daju svojoj djeci. Na koji se način našao na našem podneblju nije jasno, vjerovatno sa Otomanskim carstvom.
U svijetu ovo ime u obliku Aynur je planetarno popularno i puni sve top liste posebno u arapskim zemljama.

Top liste za ime Ajnur u FBih:

  • 2019 ime Ajnur broj 17 na top listama
  • 2020 ime Ajnur  broj 12 na top listama

Ime Ajnur na drugim jezicima:

kazahstanski Ajnur, kirgizija Ainura Aynura

Poznate ličnosti sa imenom Ajnur:

  • Ajnur Daulabeva, pakistanski fudbaler
  • Ajnur Redžepi, jugoslovenski glumac
  • Ajnur Serbezovski, jugoslovenski pjevač

Povezano

Shares