Ajla

Značenje imena Ajla

Ajla je žensko ime turskog porijekla. Izvorno je od imena Ayla. Nastalo je spajanjem turskih riječi  آیلا , ay što znači mjesec i riječi la, ile što znači okolo. Ugrubo značenje bi bilo oko mjeseca, ono što okružuje mjesec. Simbolično značenje imena je mjesečina, mjesečeva svjetlost.
Drugi oblici ovog imena su: Aila i Ajlana.

Zanimljivo o imenu Ajla

Ime Ajla je jedno od najzastupljenijih imena u islamskom svijetu. U ovom obliku se javlja uglavnom na teritorij Bosne i Hercegovine dok se u drugim zemljama javlja u drugim oblicima kao Ayla.
Ne postoje mnoge stvari koje krase ovo ime. Kod nas će te naći mnoge frizerske i kozmetičke salone, mnoge hotele i motele kao i restorane.
U svijetu posebno u Turskoj ovo ime je jako, jako popularno. Tu postoje rijeke, planine, jezera, škole, ustanove… tako možemo u nedogled…
Ako volite imena stara, tradicionalna, a opet nekako moderna. Koja dugi niz godina odoljevaju zubu vremena i idalje pune top liste. A značenje im je tako neobično, onda je ovo savršeno ime za ime vašeg djeteta.

Porijeklo imena Ajla

Porijeklo imena Ajla neki bi rekli da je neupitno. Ne ulazi u kategoriju imena sa više tumačenja. Ono ima svoje jedno ustaljeno tumačenje.
Nastalo je prema turskim riječima  آیلا , ay što znači mjesec i riječi la, ile što znači okolo. U prenesenom smislu ime predstavlja ono što okružuje mjesec kao mjesečina.
Postoji još jedno tumčenje sa kojim se ne slaže većina. Ono kaže da je iz hebrejskog jezika. Prema hebrejskom jeziku ajla je naziv za drvo hrasta.
U Bosni i Hercegovini ime Ajla predstavlja ženku okupanu mjesečinom. U zemljama mediterana, arapskim zemljama ime Ajla predstavlja sjajnu ženu, najbrijantniju i najpametniju.
Ako volite kratka, snažna imena sa duhom prošlosti ovo je pravo ime za vas. Staro, a opet moderno ime.

Popularnost imena Ajla

Ime Ajla je jedno od vodećih imena u muslimanskom svijetu, kako na našem podneblju tako i šire. Nalazi se na top listama imena koje roditelji daju svojoj djeci. Drugi oblici imena takođe pune kako naše tako i svjetske top liste. Kod nas se nalazi skoro uvijek u top dvadeset imena dok je evropski i svjetski poredak drugačiji, ali je skoro uvijek u top sto imena.
Naći će te je na top listama FBih u prvih dvadeset imena i u RSBih u top sedamdeset imena. Na Evropskom kontinentu kotira manje više kao i kod nas dok je u Americi takođe na top listama. Pojavila se od 1970 i ostala do dan danas. Njena popularnost ne prestaje ni sa savremenim dobom iako je ime jako, jako staro.

Top liste za ime Ajla u FBih:

 • 2019 ime Ajla broj 15 na top listama
 • 2020 ime Ajla  broj 16 na top listama

Top liste za ime Ajla u RSBih:

 • 2019 ime Ajla broj 60 na top listama
 • 2020 ime Ajla  broj 67 na top listama

Pjesme sa imenom Ajla

Poznate ličnosti sa imenom Ajla:

 • Ajla Aktug (1942-1997), turska glumica
 • Ajla Del Ponte (1966-…), švicarska sprinterka
 • Ajla Hrastovina (2003-…), crnogorska fudbalerka
 • Ajla Hodžić (1980-…), bosanskohercegovačka glumica
 • Ajla Julardžija (2003-…), danska fudbalerka
 • Ajla Paradžik (1993-…), bosanskohercegovačka odbojkašica
 • Ajla Porobić (2003-…), bosanskohercegovačka fudbalerka
 • Ajla Šabanvović, novinarka N1 televizije u Bih
 • Ajla Tomljanović (1993-…), hrvatsko-australijska teniserka

Povezano

Shares