Site icon Značenje imena

Maša

Značenje imena Maša

Maša je žensko ime hebrejskog porijekla. Nastalo prema hebrejskoj riječi מִרְיָם što u izvornom znači koplje, snažna kao koplje. Nastalo od imena Marija.
Drugi oblici ovog imena su: Maria, Mary, Mery, Marijela, Marijeta, Marizela, Marijojla, Marijola, Marika, Mariola, Marislava, Marula, Maruša, Mia, Mašan, Mašinka, Marie, Meri, Mija, Ria, Rija.

Zanimljivo o imenu Maša

Ovo ime ili neki kažu nadimak krasi raznorazne stvari. U ovom obliku nema ih baš puno.
Vama će zasigurno najzanimljiviji biti asteroid Maša.
Naravno neizostvano u našem podneblju su raznorazni hoteli, moteli, kafići, kozmetički saloni i frizeri…
Ako pitate ili spomenete nekome Maša bez obzira na godine sigurno će vam odma reći Maša & Medo. Ruski crtani film Маша и Медведь koji je postao planetarno popularan.

Porijeklo imena Maša

Ima Maša je vjerovatno ime koje ima najviše tumačenja i objašnjenja. Smatra se da je prema grčki Μαρία, na hebrejskom  מרים, arapskom مريم u globalnom nekom prevodu nastaje iz Egipta prema riječi mrije što znači voljena ili od mr što znači ljubavi.
Ime se poistovjećuje sa arapskim imenom Merjem arapski مريم što znači čista, nevina u arapskoj kulturi je bila majka od Isaa (Isusova). Shodno tome smatra se da je početak ovog imena vezan uz Mariju u hrišćanskoj kulturi sv Marija majka Isusova. Pored nje postoje još tri Marije, Marija Magdalena, Marija Salome koje su bile Isusove učenice i Marija Betanija, one se smatraju prvim nosiocima imena.
Ovo ime se ogleda kao nadimak u odnosu na ime Marija.
Na ćirlici se piše Маша.

Popularnost imena Maša

Ime Maša što se tiče popularnosti nekako je u zlatnoj sredini. Nalazi se na polovici svih top lista u periodu od 2000 pa do 2010.
Što se tiče naših teritorija definitvno najveću popularnost ima na području Srbije gdje se pojavljuje u top dvadeset imena. Zatim slijedi RSBih gdje se nalazi u prvih 50 imena kao i u Hrvatskoj u prvih trideset imena.
Gledajući peko okenana do Amerike ili  Evropskog kontinenta ime Maša u ovom obliku pronalazimo samo kod nas. Za njih se više vežu njegove raznorazne izvedenice.
Definitvno najveću popularnost ima u Rusij u obliku Masha. Tamo je apsolutni favorit.
Maša, kratko, jako ime, nose ga pravi borci.

Top liste za ime Maša u Srbija:

Top liste za ime Maša u RsBih:

Top liste za ime Maša u Hrvatskoj:

Filmovi koji nose naziv Maša:

Ime Maša na drugim jezicima:

Poznate ličnosti sa imenom Maša:

Exit mobile version