Site icon Značenje imena

Marta

Značenje imena Marta

Marta je žensko ime koje je izvorno armenskog porijekla. Armejska riječ מר мар znači gospodar dok ženski oblik te riječi מַרְתָּא marta znači gospodarica, dama, gospođa.

Zanimljivo o imenu Marta

Ovo ime će te pronaći na baš puno mjesta i stvari na našem podneblju pa i u svijetu. Ogroman je broj motela, hotela, frizera, kozmetičkih salona, drogerija, i tako možemo u nedogled…
Kao i u svemu i u životu uvijek je najbolje i najljepše ono jedinstveno.
U Španjolskoj i u Italiji će te pronaći jako, jako puno mjesta, sela i naseobina. Pored navedenih zemalja iznenađujuće je da u Terehanu postoje tolika mjesta i podneblja koja nose naziv Marta.
U Nepalu postoji i rijeka. Takođe postoje knjige, pozorišne predstave i još mnoge stvari i mjesta sa ovim imenom.
Da li ste znali da postoji tumačnje koje kaže da je ovo ime prema grčkoj riječi μαργαρίτης margarítēs što znači biser?!

Porijeklo imena Marta

Ovo ime je jako staro. Jedno je od rijetkih imena koje nema raznorazna tumačenja. Ovo ime ima samo jedno tumačenje, jedno ali vrijedno.
Prozilazi iz armejska riječ מר мар znači gospodar dok ženski oblik te riječi מַרְתָּא marta znači gospodarica, dama, gospođa.
Zasigurno ne i prvi nosioc imena ali prvi o kojem imamo pisani trag je Sveta Marta. Ona je bila kućanica i domaćica u Betaniji. U njenju kuću Isus je uvijek svraćao da se odmori poslije putovanja i propovjedanja za vrijeme boravaka u Judeji.
Ona je bila sestra od Marije i od Lazara. Njenog brata je Isus uskrsnuo. Zaštitnica je domaćica, kuharica, radnica, ugostitelja, sluškinja, pralja, umirućih, slikara i kipara, pomoćnica je kod krvarenja, kao i redovničkih zajednica koje nose njezino ime.
Po julijanskom kalendaru Sveta Marta se obilježava 29. jula.
Ako želite za svoje dijete jako, bezvremeno ime a uz to još predstavlja damu onda je ovo ime pravi izbor za vas.

Popularnost imena Marta

Bez sumnje ime Marta se nalazi na svjetskim top listama. U Americi u periodu 1880-2002 godine takođe se našlo na top listama, iste statistike važe cijelu Europu, a što se tiče našeg podneblja ime Mara je među top šezdeset imena u FBih kao i u RSBih dok je u Srbiji u prvih sto imena.
Definitivo veliku popularnost nalazimo u Španjolskoj i Italiji. Uvijek je fascinatno kada ovako stara imena pune top liste i ne samo da pune već se nalaze na jako visokoj poziciji.
Iako ovo ime pronalazimo i na našim top listama i kotira jako solidno ipak je ono u stranim zemljama dosta popularnije u odnosu na nas.

Top liste za ime Marta u FBih:

Top liste za ime Marta u RSBih:

Top liste za ime Marta u Srbiji:

Pjesme sa imenom  Marta:

Filmovi koji nose naziv Marta:

Serije koji nose naziv Marta:

Ime Marta na drugim jezicima:

biblijski Martha, biblijski grčki Martha, biblijski latinski Martha, danski Martha, engleski Martha Martie Patsy Patti Pattie Patty, finski Martta, francuski Marthe, grčki Martha, litvanski Morta, mađarski Marta Martuska, malteški Marthese, maori Maata, norveški Marte Martha Marthe

Poznate ličnosti sa imenom Marta:

Exit mobile version