Site icon Značenje imena

Lazar

Značenje imena Lazar

Lazar je muško ime. Izvorno je hebrejskog porijekla. Nastalo je prema hebrejskoj riječi אֶלְעָזָר Elʿazar or Eleazar  što znači Bog je pomogao. Nastalo je spajanjem riječi El što znači Bog i riječi azar što znač pomogao je.
Iz ovog imena izvedena su imena: Laza, Lazo, Lazica, Laka i Lale.

Zanimljivo o imenu Lazar

Za ovo ime se vežu drugačije stvari u odnosu na većinu imena. Ono je jako bitan dio hrišćanske vjere pa kao takvo najviše se vezuje u tom domenu.
Ovo ime predstavlja Božiju milost, čistoću i duševnost.
Na našim područjima najviše ga pronalazimo u Srbiji i RSBih gdje postoji jako velik broj hotela, motela, frizera, kozmetičkih salona… Postoje čak i naselja, mjesta i sela kao i crkve.
U svijetu posebno u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj takođe ima mnogo stvari i mjesta.
Ovo ime veže se za jako veliki broj slika i knjiga.
Nosioci imena Lazar i kroz istoriju su bili veliki ljudi, velike svetci tako da sigurno nećete pogriješiti sa izborom ovog imena.

Porijeklo imena Lazar

Ovo ime ulazi u kategoriju jako, jako starih imena. Prvi put ga susrećemo još u Bibliji. Ono nema više značenja,ima samo jedno, אֶלְעָזָר Elʿazar or Eleazar  što znači Bog je pomogao.
Lazar se spominje u Jevanđelju po Jovanu. Bio je brat Marije i Marte. Lazar je bio čovjek kojeg je Isus vaskrsnuo kao svoje sedmo i posljednje čudo. Zvali su ga Lazar iz Betanije. Tim činom Isus je utvrdio svoje predanje i broj njegovih sljedbenika je rastao sve više i više.
Ovo ime od tada postaje simbol vaskrsnuća, uskrsnuća, pobjede života nad smrti. Koristi se u današnje vrijeme simbolično kada želimo predstaviti nešto što je oživjelo, oporavilo se.
Lazar kao ime ima neobičan, jedinstven prizvuk i značenje jako i bitno. Nećete pogriješiti u izboru ovog imena.

Popularnost imena Lazar

Ime Lazar u ovom obliku najviše srećemo na našim teritorijama a top liste govore same kolika je njegova popularnost. Definitvno je najpopularnije u Srbiji gdje se je u top pet imena na top listama. Rame uz rame ide i RSBih gdje je čak u top tri imena na top listama.
Pored nas ovaj oblik imena najviše koriste Mađari, Rumunji i Bugari gdje se takođe nalazi na top listama. Što se tiče Amerike i ostalih zemalja kod njih se javlja najviše u obliku Lazarus i takođe se nalazi u top 1000 imena što je za tako velike zemlje odličan rezultat.
Ovo ime ulazi u kategoriju jako starih imena koja su popularna od svog nastanaka pa sve do danas. Štaviše savremeno doba ovom imenu je donijelo nevjerovatnu popularnost.

Top liste za ime Lazar u RSBih

Top liste za ime Lazar u Srbiji

Pjesme koje nose naziv Lazar

Filmovi koje nose naziv Lazar

Ime Lazar na drugim jezicima

biblijski Eeleazar Eliezer Lazarus, biblijski grčki Eleazar Eliezer Lazaros, biblijski hebrejski Elazar Eliezer, biblijski latinski Eleazar Eliezer Lazarus, francuski Lazare, grčki Lazaros, hebrejski Elazar Eliezer, italijanski Lazzaro, mađarski Lazar, rumunjski Lazar, španjolski Lazaro

Poznate ličnosti sa imenom Lazar

Exit mobile version