Site icon Značenje imena

Lajla

Značenje imena Lajla

Lajla je žensko ime, izvorno arapsko. Nastalo je prema perzijski لیلا‎, arapski ليلى, hebrjeski לילה i znači, noć, veče, u prenesenom značenju kćerka večeri, dijete rođeno u najcrnjoj noći. Nastalo je od imena Leila.
Drugi oblici ovog imena su Lejla, Laila, Lela, Lejl, Ljejla.

Zanimljivo o imenu Lajla

Ime Lajla je ime novog, modernog prizvuka koje je u savremenom dobu postalo jako popularno. Javlja se u raznim oblicima. U ovom obliku kod nas je manje zastupljeno, zastupljeniji su drugi oblici dok se u ovom obliku nalazi skoro na svim svjetskim top listama.
Postoje mnoge stvari koje su nosioc ovog imena kao grad u Saudiskoj Arabij i čak dvije planine jedna je u Jemenu, a jedna je u Avganistanu.
Više je knjiga sa nazivom Lajla, kao i jedna opera i jedne novine u Iraku.
U zanimljivosti ćemo svakako svrstati jednu video igricu iz 1986.god Lajla i jednu vrstu insekta.

Porijeklo imena Lajla

Lajla je savremena konotacija imena koje se pojavljuje još prije više od hiljadu godina. U arapskim zemljama ulazi u upotrebu od 12 vijeka dok se u evropskim i prekokenskim zemljma javlja od sedamdesetih godina.
Na svjetske top liste dovela ju je pjesma Erica Claptona Lajla. U našim zemljama je isti slučaj, muzičari kada su opjevali ime Lajla dobilo je na popularnosti i raširilo se.

Top liste za ime Lajla u FBih:

Filmovi koji nose naziv Lajla:

Pjesme koje nose naziv Lajla:

Ime Lajla na drugim jezicima:

bosanski Lejla Lajla Lela, hrvatski Lejla Lajla, srpski Lejla Lajla Lela Leila, arapski Laila Layla Leila Leyla, azerbejdžanski Leyla, engleski Layla Leila Laila Leilah Lela Leyla Lila Lilah Lyla, gregorijanski Leila, kurdski Leil Leyla, perzijski Leila Leyla, turski Leyla, urdu Laila

Poznate ličnosti sa imenom Lajla:

Exit mobile version