Site icon Značenje imena

Dora

Značenje imena Dora

Dora je žensko ime. Izvorno je grčkog porijekla. Nastalo je od imena Dorotea. Nastalo je od grčkih riječi δῶρον doron što znači dar i riječi θεός theos što znači Bog. Značenje imena je “božji dar”.
Drugi oblici ovog imena su: Dorja i Doroteja.

Zanimljivo o imenu Dora

Ovo je ime ono koje ulazi u kategoriju neobičnosti, starine, ali i savremenosti. Odoljevalo je zubu vremena dugi niz godina. A kako vrijeme odmiče njegova popularnost samo raste.
Tako je bar što se tiče našeg teritorija, a vjerujte i šire navesti razne hotele, motele, frizere, kozmetičare, kafiće koje krase ovo ime.
Takođe u Australiji i Americi kao i u Švedskoj jako je velik broj naseobina i naselja sa ovim imenom. U navedenim zemljama možete pronaći željeznice, aviokompanije. Pored njih Italija je takođe prebogata stvarima koje krase ovo ime.
Više je knjiga i stripova kao i filmova i serija sa ovim imenom. Planetarno je popularan crtani film Dora kojeg vole sva djeca.
Kao i sve u životu uvijek su bolje stvari koje su jedinstvene pa tako i stvari vezane za ovo ime. Da li ste znali da postoji insekt Dora, uragan i to ne jedan?! Osim na na našoj planeti imamo ga i u svemiru pa tako postoji asteroid 668 Dora.
Umjetničko ime koje odgovara osobama koje odišu nečim više.

Porijeklo imena Dora

Ovo ime ima samo jedno osnovno značenje, jedno ali vrijedno. Postoje još neka tumačenja značenja ovog imena. Njegovo porijeklo kaže da je od grčkih riječi θεός theos što znači Bog i riječi δῶρον doron što znači dar. Značenje imena je “božji dar”.
Ime Dora spada u imena koja su stara sa velikom istorijom iza sebe. Pronalazimo ih u raznim domenima, na raznim mjestima i kod raznih ljudi.
Kroz istoriju nosile su ga mnoge glumice, pjevačice i pjesnikinje pa ga positovjećuju sa kretivnošću i umjetnosti.
Najraniji neki oblik ovog imena bio bi u Staroj Grčkoj prema mikenskom grčkom 𐀈𐀨 do-ra što znači darovi, što je množina riječi δῶρα koja znači dar.
Najmanje rasprostranjeno tumačenje kaže da je nastalo prema albanskoj riječi dora što znači ruka.
Ime je kratko, jasno, odiše neobičnošću i kreativnosti i nećete pogriješti sa imenom kao izborom za ime vašeg djeteta.

Popularnost imena Dora

Ime Dora je relativno staro ali njegova popularnost je uvijek bila vezana za određene predjele.
Što se tiče naših teritorija definitvno najveću popularnost ima na području Hrvatske gdje se bilježeći od 1900.godine to ime pojavljuje kao top ime i ime broj jedan. Zatim slijedi FBih gdje se nalazi u prvih 100 imena dok Srbija i RSBih ne bilježi toliku popularnost.
Što se tiče Amerike ili Evropskog kontinenta ime Dora u ovom obliku pronalazimo samo kod nas. Za njih se više veze ime Dorothea i njegove raznorazne izvedenice. Najzastupljenije je u Italiji i Indiji.

Top liste za ime Dora u Hrvatskoj:

Pjesme koje nose naziv Dora:

Filmovi koji nose naziv Dora:

Ime Dora na drugim jezicima:

antički grčki Isidora Theodora, češki Dorota, danski Dorte Dorthe Dorthea Ditte Dorete Dorit Dorrit, estonski Tiia Tiiu, finski Tea Teija Tija, francuski Doorthee Theodora Thea, islandski Theodora Dora, latvijski Darta, litvnski Doorteja Urte, mađarski Dorottya Teodora Dora Dorina Dorka Izidora, makedonski Doroteja Teodora Todorka, poljski Doorta Teodora Dosia, rumunjski Teodora, ruski Fedora Feodora, slovački Doorta, slovenski Doorteja Tea Teja, švedski Teodora Dorotea Thea

Poznate ličnosti sa imenom Dora:

Exit mobile version